Cégvilág

Életveszélyes állapotok uralkodnak nem egy kereskedelmi cégnél

Az ellenőrzött 12 836 munkavállaló 36,8 százalékánál, 4730 dolgozónál találtak szabálytalanságot -közölte az NGM, amely ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a vizsgálat 9473 sérülékeny csoportba tartozó munkavállalót is érintett.

A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.

Kiemelték, hogy az ellenőrzött 12 836 munkavállaló 36,8 százalékánál, 4730 dolgozónál találtak szabálytalanságot, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a vizsgálat 9473 sérülékeny csoportba (nő, fiatal korú, idősödő, megváltozott munkaképességű) tartozó munkavállalót is érintett.

Munkában a körfűrész. A kép illusztráció
Forrás: AFP

A munkaeszközöknél minden ötödik darabológép (körfűrész, szalagfűrész) és keverő, illetve dagasztógép ellenőrzésénél találtak szabálytalanságot, ami azért veszélyes, mert ezek a gépek súlyos, csonkolásos munkabaleseteket okozhatnak.

Ezen felül jó néhány esetben az emelőgépeknél is találtak problémákat.

Közölték, a legtöbb hiányosság a raktározás, a kézi- és gépi anyagmozgatás területén adódott.

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a zárható ajtóval ellátott hűtőkamrákat továbbra sem lehet belülről kinyitni, miközben a hűtőkamrába nem szereltek vészcsengőt vagy a meghibásodott vészcsengőket nem javították.

A hivatal az ellenőrzéseket követően egy-egy esetben szabott ki munkavédelmi, illetve közigazgatási bírságot 216 ezer, illetve 15 ezer forint értékben.

Tavaly 14,6 ezer magyar munkáltatót ellenőrzött az NGM munkavédelmi alosztálya. Az ellenőrzött munkáltatók 77,2 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az arány 1,9 százalékkal alacsonyabb a 2016-os adatnál.

 

munkavállaló munkáltató munkavédelmi NGM ELLENŐRZÉS
Kapcsolódó cikkek