Cégvilág

Gyors ütemben bővül a globális egészségügyi büdzsé

Világszerte folyamatosan növekszik az egészségügyre elköltött pénzösszeg, amely 2015-ben elérte a 9 700 milliárd dollárt, amelyből 48,9 milliárd dollárt a HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére fordítottak – mutatta ki a „The Lancet” című orvosi lap.

A HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére 2000 és 2015 között 562,6 milliárd dollárt költöttek globálisan – mutatták ki a The Lancet című orvostudományi folyóirat aktuális számában megjelent tanulmány szerzői 188 ország adatainak elemzésével.

Az adott időszakban éves átlagban 2013-ban költötték a legtöbbet, 49,7 millió dollárt a betegségre, 2015-ben 48,9 milliárd dollárt.

A kiadásokhoz a legnagyobb forrást, 29,8 milliárd dollárt 2015-ben a kormányok biztosították, ez az összkiadás 61 százaléka. A magánadományok tették ki a legkisebb összeget, 2015-ben 1,5 milliárd dollárt.

HIV-pozitív betegek tüntetnek a venezuelai Caracasban a gyógyszerhiány miatt
Forrás: AFP/Luis ROBAYO

A HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére fordított kiadások 30 százalékát a fejlett országoknak a kevésbé fejlettek számára létrehozott segélyalapjai tették ki, a legtöbb ilyen forrás Afrika Szaharától délre fekvő térségeibe jutott, ahol a legmagasabb a HIV-pozitívak aránya (2015-ben 24,4 millió ember).

Világszerte 9700 milliárd dollárt fordítottak az egészségügyre 2015-ben, ami folyamatosan növekszik és számos országban nagyobb arányban, mint a

Ezen kiadások 66 százalékát a fejlett országokban költik el, az alacsonyan fejlett országokban az egészségügyre kevesebb mint egy százalékot fordítanak globálisan.

Az egy főre jutó egészségügyi kiadások között hatalmas a különbség, míg az Egyesült Államokban 2015-ben mintegy tízezer dollárt fordítottak, a Közép-Afrikai Köztársaságban 28 dollárt

- magyarázta Joseph Dieleman, a tanulmány vezető szerzője.

A HIV-vírus előidézte AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) gyógyíthatatlan betegség, de gyógyszerekkel megakadályozható a HIV-vírus szaporodása a szervezetben. Az ENSZ szakosított szervezetének adatai szerint az AIDS-járvány az 1980-as évekbeli kitörése óta világszerte 76 millióan fertőződtek meg a vírussal, közülük 35 millióan meghaltak.

2016-ban az érintettek 70 százaléka esetében volt ismert a HIV-fertőzés, közülük 77 százalék kapott kezelést. A kezeltek 82 százalékánál sikerült megakadályozni a vírusok szaporodását.

Egy évtized alatt világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak a száma, 2016-ban egymillióan vesztették életüket a betegség miatt.

A gyógy­szergyártók szövetsége szerint a következő kormánynak el kellene törölnie a hazai gyógyszeripart érintő, speciá­lis adórendszert. Hiába ez a szektor az ország húzóágazata, a legtöbb különadó is e területet sújtja – mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

 

the Lancet orvostudományi fejlett országok egészségügy alacsonyan fejlett országok HIV/AIDS
Kapcsolódó cikkek