BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadával drágulhat idén az építkezés

A házépítések igazodnak a település nagyságához, minél kisebb településen építkeznek, annál kisebb a családi házak mérete.

Az építkezés költségeit jelentősen meghatározza, hogy mekkora a lakás, milyen anyagokat használnak fel hozzá, és természetesen az is, hogy hol található az ingatlan. 2011 óta az átlagos lakásméret 100 négyzetméter körül alakult, csak 2016-ban voltak ennél érzékelhetően kisebbek, 94 négyzetméteresek az átlagos lakások.

A házépítéseknél településszerkezet szerint is eltéréseket figyelhetünk meg,

míg Budapesten jelentősen nagyobb házakat építenek – átlagosan 178 négyzetmétereseket –, addig minél kisebb településre látogatunk, annál kisebb a családi házak mérete, a községekben csupán átlagosan 147 négyzetméteres házak épülnek.

Az építkezés költségei átlagosan évi 3 százalékkal nőttek, ám tavaly 7 százalékkal ugrottak meg az árak. Ezen belül az anyagköltség folyamatosan emelkedett az elmúlt években, átlagosan 1,9 százalékkal drágultak az alapanyagok, és a múlt évben is csupán 2,3 százalékos volt az áremelkedés.

Drasztikusan nőtt viszont a munkaerőköltség. Az átlagos emelkedés majdnem 5 százalék volt, tavaly pedig 13 százalékkal kellett többet fizetni az építőmunkásoknak – ez a minimálbér emelkedésének mértékét is meghaladja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.