Cégvilág

Két rizstermékben mértek magas nehézfémtartalmat

Bolti rizs és puffasztott rizs esetében egyebek mellett az arzén, a higany, az ólom és a kadmium jelenlétét is vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Két terméknél fordult elő kiemelkedően magas arzén-szennyezettség – de egyik terméknél sem lépte túl az EU-s határértéket – közölte az egyesület.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 különböző rizst és 10 különböző puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban – közölte az egyesület. A termékek pontozása során a nehézfémtartalom mellett olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az ökológiai termesztés, illetve Fairtrade védjegy vagy a származási hely.

A rizs jelentősége a gluténmentes étkezés elterjedésével nő, viszont jelentős forrása lehet az olyan mérgező anyagoknak, mint az arzén, a higany, a kadmium vagy az ólom, amelyek a szervezetbe kerülve egészségkárosító hatásúak. Nem ürülnek ki a szervezetből, hanem hosszú távon felhalmozódnak és többek között vese- és hormonrendszer károsító, illetve rákkeltő hatásúak lehetnek.

A legmagasabb minőséget, a 80 százalékos értéket a Müller Bio Gourmet basmati rizs és a 79 százalékos Müller Alnatura basmati rizs érte el.

70 százalékot 4 termék kapott: a Tesco value B minőségű hosszúszemű rizs, az S-Budget B minőségű rizs, a Tesco basmati A minőségű rizs és a Lidl sajátmárkás Golden Sun basmati rizse lett.

Mindegyiknek nagyon kicsi volt az arzén szennyezettsége, egyáltalán nem volt bennük higany és nem vagy csak csekély mértékben volt bennük kadmium és ólom. Az első két helyen végzett Müller termékek rendelkeznek független bio minősítéssel is, viszont hátrányuk, hogy nem az olcsó árkategóriába tartoznak: kilónkénti egységáruk 1 200 és 1 600 forint között mozog.

Jó hír, hogy a harmadik helyen szereplő négy termék mind az olcsó kategóriába tartozik: kilónkénti egységáruk 230-500 forint között van.

A leggyengébb minőségű rizs – 59 százalékkal – a Riso scotti „A” minőségű hosszúszemű rizs lett a viszonylag magas arzéntartalma miatt.

A puffasztott rizsek között a Ham-let került a lista élére és minimális különbséggel követi a DmBio puffasztott rizse, mindkettőnél alacsony volt az arzén és kadmium szennyezettség, a higany és az ólom egyáltalán nem volt kimutatható bennük.

A legkevésbé ajánlott két termék közül ebben a kategóriában érdekes módon az egyik egy bio termék, a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval, mivel az arzénszennyezettsége megközelítette a 0,3 milligramm/kilogramm határértéket. Nem szerepelt jobban azonban a Tesco Rice Cakes nevű natúr puffasztott rizsszelet sem, ebben az átlagnál magasabb volt az arzén- és a kadmium-szennyezettség is, de mindkettő az EU-s határérték felénél volt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kikérte a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakvéleményét a magas arzén szennyezettségű termékekkel kapcsolatban. A hatóság álláspontja szerint az EU Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (EFSA) 2014. évi testtömegre vetített arzén beviteli értékeit figyelembe véve még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető kiemelkedőnek a kitettség.

Új védjegyet vezetett be a Földművelésügyi Minisztérium, amely az egészséges, jó minőségű, természetes, a géntechnológiai módosításoktól mentes élelmiszereket jelöli.

 

puffasztott rizs Tudatos Vásárlók Egyesülete EU-s határérték basmati Nébih
Kapcsolódó cikkek