Cégvilág

Napelemek kerültek az egyetem épületeire

A Budapesti Gazdasági Egyetem öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített az Európai Unió Kohéziós Alapja és az állam mintegy 122 millió forintos támogatásának a felhasználásával.

A Budapesti Gazdasági Egyetem budapesti XI. és XVI. kerületi kollégiumának és a zuglói kampuszának két épületén, valamint a zalaegerszegi karának épületén – a KEHOP európai uniós projekt keretében – megvalósult 122 millió forintos beruházás hozzájárul a tudatos szemléletformáláshoz.

A beruházás emellett szolgálja a környezetvédelmet és jelentős költségmegtakarítást is eredményez.

A Budapesti Gazdasági Egyetem egyik kollégiuma
Forrás: BGE

A fejlesztés keretében a BGE öt épületének tetőszerkezetére egyenként 50 kilovoltamper csatlakozási teljesítményű, háztartási méretű kiserőmű méretű, hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek.

A beruházás eredményeként az egyetem villamoshálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kilowattórával kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna széndioxid-egyenértékkel csökkenhet.

A paksi naperőmű fél éven belül épül meg ötven hektáros területen, 9 milliárd forintos költséggel. Építtetője az MVM Hungarowind Kft. lesz – jelentették be március 29-én.

 

napelemek bge KEHOP EU Budapesti Gazdasági Egyetem hazai források
Kapcsolódó cikkek