Cégvilág

Lerakták a naperőmű alapkövét az atomvárosban

A paksi naperőmű fél éven belül épül meg ötven hektáros területen, 9 milliárd forintos költséggel. Építtetője az MVM Hungarowind Kft., amely 108 kisebb és 2 nagy naperőmű létesítését tervezi idén az országban.

Az MVM Csoport tovább növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. A cégcsoport hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épít EU-s társfinanszírozással és ezzel az MVM a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. A beruházási költség 35 százaléka európai uniós forrásból kerül finanszírozásra.

Szabó Péter, Paks város polgármestere, Süli János miniszter és Dr. Zsuga János, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója
Forrás: MVM Hungarowind Kft.

Az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb naperőműve épül Pakson, az Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának (KEHOP) keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 őszén kezdheti meg üzemszerű működését. A paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb mértékben növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. Az épülő 110 naperőmű nagyságrendileg egy Székesfehérvár méretű város éves villamosenergia-szükségletét képes majd fedezni. Pakson Magyarország legnagyobb napelemes erőművét építjük, a 20 MW-os napelemes kapacitással tovább fejlesztjük Pakson a villamosenergia-termelést. Ezzel a város még inkább a fenntartható energiatermelés központjává válik

– mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója a március 29-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

„A paksi napelemes erőművel tovább fejlődik a magyar kormány által 2011-ben elfogadott Energiastratégia harmadik pillére, a megújuló energiatermelés. Az atomerőmű és a napelemes erőmű kiegészítik egymást, ezzel tovább erősödik hazánk ellátásbiztonsága” – emelte ki Süli János miniszter, Paks volt polgármestere.

„A város elkötelezett a környezetbarát megoldások iránt, például tervben van az elektromos buszok bevezetése a közösségi közlekedésben. A jelenlegi és az épülő atomerőművi blokkok, illetve a most létesülő paksi napelemes erőmű mind hozzájárul a hatékony villamosenergia-termeléshez” – jegyezte meg Szabó Péter Paks polgármestere.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató paksi naperőműve 76 500 darab polikristályos napelemtáblájával, egyedülálló 20,6 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A beruházás tervezett költsége 9 milliárd forint, melynek 65 százaléka az MVM Csoport saját forrásából, 35 százaléka (3,144 milliárd) európai uniós forrásból kerül finanszírozásra.

 

Zsuga János Süli János megújúló energia Paks MVM naperőmű
Kapcsolódó cikkek