Cégvilág

Óriási különbségek vannak a bolti eladók fizetései között

Jókora, akár százeres nagyságrendű bérkülönbségek is vannak a bolti eladók fizetései között.

Az elmúlt nagy emelgetések nyomán 2018-ban a 138 ezer, a szakmai bérminimum, ahol szakképzettség szükséges, 180,5 ezer forint. Ezzel persze a legkisebb keresetűek jól is jártak, miközben azért jó néhány kisvállalkozás, kisbolt sokat küszködik ezek kifizetésével. De azért az átlagkereset jóval a minimálbérek felett mozog – írja elemzésében a blokkk.com, kiemelve, hogy

a munkaerőhiány a minimálbérnél is jobban megdolgozza a munkaerőpiacot.

2018 januárjában a versenyszférában a havi bruttó átlagkereset a fizikai dolgozók körében 237 ezer forint volt, a kereskedelemben (a bolti kiskereskedelemben, a jármű kereskedelemben és a nagykereskedelemben együtt) 218 ezer forint. A boltokban az eladók, pénztárosok, árufeltöltők havi bruttó 214 ezer forintról kaphattak bérszámfejtést.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A boltos bérvilág úgy indult 2018-ban is, mint egy évvel korábban: hiába emelkedett a fizikai dolgozók keresete 2107-ben év közben (a januári 183 ezer forintról decemberre 206 ezer forintra), erre bizony rá kellett pakolni januárban néhány ezrest, így jött ki a 214 ezer forint.

A boltosoknak ugyanolyan közelharcot kell vívniuk a munkaerőért, mint a vásárlókért,

miközben a boltba betérő fogyasztó nagyon is megnézi az árcédulát és hiába több a pénze, bizony sokat válogat – hangsúlyozza a kereskedelmi portál. Így nem lehet korlátlanul emelni az eladók bérét, és emiatt az árakat, mivel akkor másik boltot keres a vásárló.

Különböző boltok, különböző bérek

És ahogyan a boltokban kínált portékák árai is eltérőek, ugyanúgy a bolti eladók, pénztárosok, árufeltöltők bére sem egyforma. Függ a munkakörtől, az árusított terméktől, a bolt földrajzi elhelyezkedéstől és bizony az alapterületétől is.

Vannak is különbségek jócskán, amelyek 2018 elején 100 ezer forint körül mozogtak.

Forrás: MW

A nagy bolt többet, a kis bolt kevesebbet tud fizetni az eladóinak. A legkisebb kisboltok lehetőségei a legszűkösebbek (eleve kevesebb a vásárlójuk, így a bevételük is), náluk lehet a legkevesebbet keresni. A boltokban dolgozók létszámát nézve a legkisebbek (5-9 főt foglalkoztatók) végül hasonló kereseti lehetőséget kínálnak a fizikai dolgozóknak, 170-180 ezer forint között – tette hozzá a portál.

fizetés kereskedelem blokkk átlagbérek
Kapcsolódó cikkek