Cégvilág

Sokat drágultak az új lakások Pesten és vidéken is

Budapesten 447 lakásépítési projekt folyik, ez körülbelül 30 000 új lakást jelent. Vidéken 288 projekt van folyamatban, összesen közel 9 000 új lakással – írja az ujotthon.hu. A fővárosban az új otthonok fajlagos átlagára 17 százalékkal, a vidéki nagy városokban pedig 7 százalékkal nőtt.

A fővárosi újlakás-piacon a márciusban még elérhető legolcsóbb lakást 360 ezer forint/négyzetméter áron kínálták, míg a legdrágább ingatlanért 2,5 millió forint/négyzetméter árat kértek – írta az ujotthon.hu. A különbség közel hatszoros volt.

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 793 ezer forint, az egy évvel ezelőtt tapasztalt 677 ezer forinthoz képest ez 17 százalékos emelkedés.

Nagyítóval kellett keresni azt a még megvásárolható 15 darab lakást, melynek kínálati ára nem érte el a négyzetméterenként 400 ezer forintot, de a fél millió forint fajlagos árú ingatlanok is mindössze a teljes kínálat 3,8 százalékát tették ki.

Forrás: AFP/Christof Stache

Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben vannak. A fővárosban kínált újépítésű lakások 85 százalékát 500 ezer és 1 millió forint/négyzetméter ársávban árulják a beruházók. A belső pesti és a budai kerületekben a kínálat nagyobb része a 750 ezertől egy millió forintig terjedő sávban található, addig a külső pesti kerületekben félmilliótól 750 ezer forintig vásárolhatók meg az újépítésű társasházi lakások.

A fővárosban az ujotthon.hu felmérése alapján mintegy 548 lakás érhető el a bűvös 1 millió forint/négyzetméter felett. Az I. és V. kerületben szinte csak e felett kapható új lakás, de a II. kerületre is, a Pesthidegkút-Máriaremetei városrész kivételével ez az árszint a jellemző, ahogyan a XII. kerület Alkotás úttól távolabb eső beruházásainál, valamint a pesti oldalon, a VI. kerület belső részén is.

A vidéki városokban az újlakás-kínálat átlagos négyzetméterára 414 ezer forint/négyzetméter, ami a fővárosi kerületek átlagos árszintjének a fele, ez tavalyhoz képest 7 százalékos növekedést jelent.

A legdrágább vidéki város Sopron, ahol átlagosan 481 ezer forint/négyzetméter áron vesztegetik az új otthonokat, illetve Székesfehérvár és Kecskemét, ahol 460 ezer forint/négyzetméter az átlagár.

A vidéki városokban már négyzetméterenként 220 ezer forinttól elérhetők az újépítésű lakások és a legdrágább lakás négyzetméterára sem éri el az 1 millió forintot. A megyei jogú városokban kínált lakások 43 százalékát 400 ezer forint alatt árulják a beruházók. A négyzetméterenként 500 ezer forint felett kínált lakások aránya mindössze 13 százalék.

Az idén 15-20 ezer új lakás épülhet meg a tavalyinál 10-12 százalékkal drágább építőanyagokból és 10-15 százalékkal nagyobb munkaerőköltséggel. Az építők és a gyár­tók is a lakásáfa meg­hosszabbítását sürgetik – derül ki a szerdán nyílt Construmán készült piaci körképünkből.

 

Budapest négyzetméterárak vidéki városok újépítésű lakás
Kapcsolódó cikkek