Cégvilág

Szlovák-magyar összefogás az erdők védelmében

A két ország faanyag-kereskedelmi hatóságai szorosabban együttműködik majd a kereskedelem ellenőrzésében és az erdők védelmében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a szlovák hatóságok szakértői adatcserében, valamint összehangolt ellenőrzésekben állapodtak meg március 19-én, mivel mindkét országban kiemelt cél a fogyasztók és a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, kereskedők érdekeinek védelme - ismerteti április 3-i közleményében a magyar hatóság.

A két ország hatóságai már le is folytatták az első ellenőrzéseket a közös határszakasz mindkét oldalán, illetve további közös ellenőrzések időpontjait és helyszíneit is egyeztették.

Forrás: Nébih

A közlemény szerint az illegális fakitermelésben és kereskedelemben bevett gyakorlat, hogy

az egyik országban kitermelt fát a másik országban értékesítik, remélve, hogy az ellenőrző hatóságok a másik országból származó iratok alapján nehezebben tudják ellenőrizni a faanyag származását.

A szakemberek tapasztalatai szerint Szlovákiából elsősorban fenyő fűrészáru és tűzifa érkezik nagyobb mennyiségben Magyarország északi és keleti részébe, és számottevő a Romániába történő továbbszállítás is.

 

illegális fakitermelők faanyag erdő Szlovákia Nébih
Kapcsolódó cikkek