Cégvilág

Tizenhat forintot fizet az Alteo

Fennállása óta a legnagyobb, több mint 11,5 milliárd forint értékű befektetési programot kezdett meg az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a tavalyi évben, miközben a tőzsdén jegyzett magyar energetikai vállalat árbevételét és nettó eredményét is növelte 2017-ben az előző évi bázisértékekhez képest.

Az eredményes működésnek megfelelően, az Alteo tőkepiaci stratégiájával összhangban a vállalat igazgatósága a tavalyihoz hasonló mértékű – a papír tavalyi nyolcadolását követően részvényenkénti 16 forintnyi – kifizetésére tett javaslatot a közgyűlésnek, amelyet az elfogadott.

A tőzsdén jegyzett magyar energetikai vállalat árbevétele 32 százalékkal, közel 18,4 milliárd forintra nőtt, a 915 millió forintos nettó eredménye 11 százalékos növekedést tükröz az előző évi bázisértékekhez képest, míg a cég EBIDTA-értéke 1,8 milliárd forintot ért el 2017-ben.

„2017-ben az Alteo életében korábban nem látott volumenű – több mint 11,5 milliárd forintnyi – indult el. Ezek nagy részét a megkezdett naperőmű projektek, valamint a Zugló-Therm Kft. 2018 márciusában lezárt 51 százalékos részesedés-vásárlása képezi” – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a vállalat közgyűlésén
Forrás: Alteo

A vállalat a stabil működés mellett az elkövetkező időszakban is nagy hangsúlyt fektet a befektetési és beruházási céljai megvalósítására, ezeknek a projekteknek az eredménye várakozásaik szerint a 2019-2020-as számainkban lesz kézzel fogható a vezérigazgató szerint.

A közgyűlés a tavalyi év eredményei utáni osztalék kifizetéséről is döntött. A tulajdonosok elfogadták a vállalat igazgatóságának javaslatát a részvényenkénti 16 forintos osztalék mértékéről.

Ez – figyelembe véve a részvények tavalyi évi nyolcadolását – nagyságrendileg megegyezik az előző évben fizetett osztalék mértékével.

A fentieken túl a részvényesek tájékoztatást kaptak az Alteo tavaly megkezdett, cégstruktúra átalakítási programjának eddigi eredményeiről. Ennek célja, hogy az elmúlt évek dinamikus növekedése eredményeképpen kialakult összetett vállalati szerkezetet egy hatékonyabban működtethető és a befektetők által is jobban átlátható és egyszerűbb rendszerbe szervezzék.

osztalék Alteo beruházás ifj. Chikán Attila
Kapcsolódó cikkek