Cégvilág

Vízre tették a világ egyetlen úszó atomerőművét

Az Akagyemik Lomonoszov különleges úszó atomerőművi blokk szombat reggel indult útnak a szentpétervári Balti Hajógyárból. A létesítmény végső célállomása Pevek, amely Csukcsföldön, Oroszország távol-keleti részén található. Az úszó blokk hálózatra kapcsolása után a világ első, ilyen célból épült atomerőműveként fog üzemelni – derül ki a Roszatom közleményéből.

Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba vontatják, ahol a reaktoraiba behelyezik a nukleáris fűtőelemeket. A helyszíni üzembehelyezés során az úszó blokk 2018 őszén érheti el a első kritikusságot.

Vitalij Trutnyev, a Roszatom-leányvállalat, az Úszó Atomerőművek Építési és Üzemeltetési Igazgatóságának igazgatója elmondta:

Jelentős mérföldkőnek számít ez a projekt és az egész világ atomenergetikai ipara szempontjából. Az úszó atomerőművek lehetővé teszik, hogy a legtávolabbi régiók is villamos- és hőenergiához jussanak, így segítve elő azok növekedését és fenntartható fejlődését.

Az orosz atomjégtörők háromszáz reaktor/év biztonságos működésére alapozva az úszó atomerőművek rendelkeznek a legmodernebb biztonsági és védelmi rendszerekkel és várhatóan a legbiztonságosabb nukleáris létesítmények közé tartoznak majd.

Vízre teszik a Roszatom Akagyemik Lomonoszov nevű úszó atomerőművi blokkját
Forrás: Roszatom

Pevekben már befejezték a part menti infrastruktúra kiépítését. Az úszó atomerőmű kikötéséhez és üzemeltetéséhez szükséges mólókat és más vízparti építményeket tesztelték, és azok jelenleg már használatra készen állnak.

A nukleáris üzemanyag berakása és a legénység fedélzetre lépése után az Akagyemik Lomonoszovot Pevek kikötőjébe vontatják. Az úszó atomerőmű becsült vontatási sebessége 3,5-4,5 csomó, azaz 7-8 km óránként.

Az Akagyemik Lomonoszov az elöregedő Bilibinói Atomerőművet és a Csaunszk szénerőművet fogja kiváltani, a jelenlegi szinthez képest évi 50 000 tonnával csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. A hálózatra való csatlakoztatás után az Akagyemik Lomonoszov lesz a világ legészakibb nukleáris létesítménye.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C reaktort építettek be (egyenként 35 MW teljesítménnyel) hasonlóan az atomjégtörőkön használt blokkokhoz. Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett hajó 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna a vízkiszorítása. Az úszó atomerőművet a XVIII. században élt világhírű orosz tudósról, Mihail Lomonoszovról nevezték el.

Az úszó atomerőmű élettartama 40 év, amely meghosszabbítható 50 évre. A létesítményt üzemidejének végeztével speciális bontóműhelybe vontatják.

A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján, amelyet optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el (angol nevén Optimized Floating Power Units, OFPUs), ezeket két RITM-200M reaktorral szerelik majd fell (egyenként 50 MW teljesítménnyel). Amellett, hogy a teljesítményük nagyobb lesz, méretükben kisebbek lesznek, mint elődeik.

Az úszó atomerőművekről

Az úszó atomerőműnek köszönhetően lehetővé válik, hogy az Oroszországi Föderáció nehezen elérhető területei is villamos energiához jussanak, függetlenül a közlekedési infrastruktúrától, a vidék jellegétől és az üzemanyag-szállítás árától. A kis atomreaktorok háromtól öt évig nonstop tudnak üzemelni üzemanyag újratöltése nélkül, így jelentősen csökkentik a villamos energia árát. A reaktorok különösen jól használhatók azokban a régiókban, amelyeknek hosszú partszakaszuk van és korlátozott a lehetőségük az elektromos hálózat elérésére. Az úszó atomerőművet a part bármelyik pontjára szállíthatják, ahol azok rákapcsolódhatnak a már meglévő elektromos hálózatra.

 

Roszatom Oroszország úszó atomerőmű Akagyemik Lomonoszov nukleáris energia
Kapcsolódó cikkek