Cégvilág

A legnagyobb stresszfaktor napjainkra a jó szakemberek felkutatása lett

Megtalálni a megfelelő szak­embert – ez a legnagyobb stres­sz-­ faktor, jóval nagyobb, mint a határidők és a büdzsé tartása vagy a megfelelő anyagok felkutatása – derül ki abból a lakossági felmérésből, amelyet az építkezést és felújítást tervezők körében végzett az ÚjHáz Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat.

A kutatás aktualitását mindenekelőtt az ágazatból hiányzó 40 ezer szakember miatt kialakult helyzet, valamint a Construma szakkiállítás adta, ahova jellemzően azok látogatnak el, akik belátható időn belül legalább egy szolidabb lakásfelújítást terveznek.

Az építőanyag-kereskedések a legnépszerűbb beszerzési helyek
Fotó: MTI/Oláh Tibor

A szakemberhiány súlyos probléma, a megfelelő, vagyis megbízható és színvonalas munkát végző csapat felkutatása egyre nehezebb, mégis sokan maguk vágnak bele, és nem bízzák másra a munkát. Olyannyira nem, hogy generálkivitelezővel csak minden tizedik potenciális megbízó tervez dolgoztatni. A legjobb ajánlólevél továbbra is az ismerősöktől jön, a szakembert keresők 26 százaléka rokonai, barátai kedvező tapasztalataiban bízik, de már sokan használják a Google-keresőt és még annál többen a szakkiállításokat kiindulópontként.

Az anyagbeszerzésnél kiemelt szempont, hogy mindent egy helyen, jó ár-érték arányban és megbízható minőségben szerezhessenek be, mert nemcsak a pénznek, de sokan az időnek is szűkében vannak. A többség éppen ezért közvetlenül az építőanyag-kereskedésekben vásárol, ahol a legnagyobb áruválasztékot és számításai szerint a legjobb árakat kapja. A kivitelezőre kevesen bízzák a beszerzést, inkább online rendelnek, vagy barkácsáruházláncokban és szakboltokban vásárolnak.

Meglepő, hogy a magánberuházók 21 százaléka semmilyen megújuló energiaforrás beépítésével nem számol építési és felújítási terveiben, holott 2021-től az új energetikai szabályozások értelmében az épületek energiaszükségletét 25 százalékban ebből kell fedezni.

Azok között, akik zöldmegoldásokban gondolkodnak, a napelem a legnépszerűbb, minden ötödik megkérdezett ilyen módon állítana elő elektromos áramot – olvasható a nem reprezentatív kutatás összegzésében. Felújítási munkálatokra a legtöbben 500 ezer és kétmillió forint közötti összeget terveztek, a válaszoló magánszemélyek 15 százaléka számol 10 millió forintos kiadással, míg 12,5 százalékuk legfeljebb félmilliót fog e célra fordítani.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

újház centrum ingatlan építőanyagpiac szakember
Kapcsolódó cikkek