Cégvilág

A 3D-technológia lehet a kiút

Rekorddal ünnepli jubileumát a Pátria Nyomda, amely további akvizíciókkal, valamint a portfólió szélesítésével erősítené meg pozícióit.

Nettó 7,3 milliárd forintos árbevételt és 250 millió forint adózott eredményt ért el a Pátria Nyomda Zrt. tavaly – erről a vállalat elnöke és többségi tulajdonosa beszélt a Világgazdaságnak. Dombrádi Olivér az idei első négy hónap adatai tükrében úgy fogalmazott, hogy változatlanul jó pályán haladnak, és az ágazati mutatók feletti növekedést produkálnak.

A Pátria Nyomda legutóbbi számai messze meghaladják az előző évek eredményeit, ennek pedig a klasszikus családi modellben működő vállalatnál azért is örülnek különösen, mert a nyomda idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Dombrádi Olivér – aki 1988-ban nyomdamérnökként kezdett a cégnél – még 2004-ben nyújtott be ajánlatot a társaság teljes részvénypakettjére, amely addig egy munkavállalói résztulajdonosi programon keresztül a mintegy 400 dolgozó kezében volt. A felvásárlás után az elnök mellett két testvére és két fia is meghatározó tulajdonosi hányadot szerzett a nyomdában.

Tovább erősítenék a nyomdai szegmenst
Fotó: Vémi Zoltán

A cégnyilvántartásokból kiderül, hogy a Pátria Nyomda tulajdonképpen egy cégcsoport zászlóshajója, amelyhez három leányvállalat is kapcsolódik: a Betű-Mix Kft., a Pátria-Logisztika és a Papír Kontúr Kft. Utóbbi egy előző évi akvizíció során került a Dombrádi család érdekeltségébe. A Betű-Mix azért érdekes, mert kifejezetten bélyegzőkészítési tevékenységet folytat, és a magyar piacon több mint 60 százalékos részesedése van. A céghálónak további két kapcsolt vállalkozás is része.

A Pátria Nyomda forgalmának 55 százalékát a papír-írószer kis- és nagykereskedelem adja, a másik divízió a nyomdaipari tevékenység. A portfólióba tartozik az üzleti nyomtatványok (például számlatömbök) mellett védett okmányok gyártása is, úgymint zárjegy, vény, illetve különböző bizonyítványok és más értékjegyek. Ezek miatt Dombrádi Olivér vállalata az ország három nyomdája közé tartozik, amelyet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat biztonsági nyomdának minősített.

A teljes cégcsoport összesen 420 főt foglalkoztat, a nyomdának 340 munkavállalója van. Évente körülbelül 4000 tonna papírt használ fel, ezenfelül majdnem ezer tonna irodai papírt értékesít.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

nyomdaipar 2017 Dombrádi Olivér Pátria Nyomda
Kapcsolódó cikkek