Cégvilág

Kibabrált az idő a PannErgyvel

Nem befolyásolta érdemben a PannErgy árfolyamát, hogy a bázisidőszakénál sokkal gyengébb termelési adatokat tett közzé a második negyedévről.

Nem fogadta kegyeibe az időjárás a zöldenergiát hasznosító PannErgyt – derült ki a hétfői piaczárás után publikált szerényebb második negyedéves hőértékesítési adatokat tartalmazó jelentésből. A cégnél aligha örültek annak, hogy idén áprilistól jóval melegebb volt, mint egy évvel korábban. A fűtési időszakban ugyanis a 2–8 Celsius-fok közötti külső hőmérsékleti tartományban ideális a geotermikus hőértékesítés, azon belül is akkor, ha szűk a napi minimum- és maximum-hőmérséklet közötti rés.

Ám az idén a magasabb átlaghőmérsékletek miatt jóval korábban állították le a fűtést a hőszolgáltatók, mint egy évvel ezelőtt. Különösen az áprilisi és a májusi hőértékesítés maradt el jelentősen a bázisidőszakétól.

A PannErgy egyes termelőegységeit tekintve az látható, hogy a miskolci geotermikus rendszer a második negyedévben összesen 95 602 GJ hőenergiát értékesített, 34 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A visszaesést az időjárási körülményekkel magyarázták. A győri geotermikus rendszer április és június között 104 562 GJ hőenergiát értékesített, ez, szintén az időjárási körülmények miatt, 30 százalékkal alacsonyabb a bázisidőszakénál.

A győri egység termelése 30 százalékkal csökkent

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A szentlőrinci geotermikus létesítmény hőértékesítése csaknem 32 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszak értékesítésétől, szintén az időjárás volt a ludas. A tárgyidőszakban 1905 GJ-t értékesített a társaság.

Itt a nyári karbantartási időszakban egy kútszivattyút cserélni fognak.

Ami az áramtermelést illeti, a berekfürdői geotermikus metánhasznosító létesítmény generátorai 485 550 kWh villamos energiát állítottak elő, ebből 444 175 kWh-t értékesítettek. A gázmotorok rendelkezésre állása 90,7 százalékos volt. Emellett a vizsgált időszakban 355 GJ hőenergiát adtak el a piacon.

A jelentés kiemeli, hogy a győri koncessziós projektben a földtani kutatási adatok kiértékelése után a kijelölt helyen, április 17-én megkezdődött a kutatófúrás lemélyítése. A három, különböző átmérőjű szelvényből álló fúrásban a második szelvény elkészült. A harmadik szelvény lemélyítése folyamatban van. Környezetvédelmi oldalról nézve a tárgyidőszakban a PannErgy által kitermelt zöldenergia hasznosításával 11 742 tonnányi üvegházhatású CO2-kibocsátást váltottak ki, hozzájárulva ezzel a klímavédelemhez.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

PannErgy Nyrt. hőenergia
Kapcsolódó cikkek