Cégvilág

Wimbledon a közvetítési háború vesztese

A wimbledoni tenisztorna szervezőit rendkívüli módon meglepte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség magatartása, amikor a két rangos esemény döntőjének időpontjáról tárgyaltak.

Az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a foci-vb és a füves pályás Grand Slam-torna döntője nemhogy egy napon, de némi átfedéssel egy időben is zajlik majd. Az időpontok ütközése nyilván nem tegnap derült ki, hanem másfél éve, sőt azt biztosan lehetett tudni, hogy a wimbledoni verseny minden áldott évben ugyanazon a vasárnapon, ugyanabban az órában kezdődik. Ennek ismeretében kezdtek el tárgyalni egymással a felek, tekintve, hogy mindkét eseményt a BBC közvetíti – illetve ez esetben csak közvetítené – Angliában, a tenisztorna szervezői pedig már előre reszkettek, hogy ha a televíziós csatorna priorizál, akkor nyilvánvalóan ők húzzák majd a rövidebbet.

Fotó: AFP

Mick Desmond, a wimbledoni All England Club kereskedelmi és médiaigazgatója elmondta, hogy a két fél közötti „párbeszéd” ellenére

a FIFA úgy döntött, a vb döntőjének kezdőrúgását csak két órával a teniszdöntő megkezdése után hajlandó kitűzni július 15-én, vasárnap.

Az ütemezés jelentős hatással lehet a teniszdöntő nézettségi számaira, amelyet az időpontütközés miatt a történelem során először a BBC1-ről a BBC2-re kell áthelyezni.

Mindig is tudvalevő volt, hogy mikor kezdünk, tudtuk 18 hónapja is, ezért szerintem kissé meglepő, hogy a FIFA mikorra rakta a meccset. A mi döntőnk mindig 3 órakor kezdődik, és ezen nem változtatunk

– mondta Desmond, aki szerint a FIFA lehetett volna rugalmasabb is, legalább a sportrajongók érdekében.

Fotó: AFP

A feszültség akkor éleződött ki igazán, amikor egész Anglia a Kolumbia elleni győzelmet – egyben a továbbjutást – ünnepelte.

Ez a mérkőzés ugyanis 24,2 milliós nézettségi csúccsal hódította meg az estét, vagyis az Egyesült Királyságban a televíziónézők 81 százaléka a Kolumbia–Anglia-csatát figyelte. Képzeljük el, ez a szám mekkora lenne, ha Anglia döntőbe jutna. Érdekesség, hogy egyetlen emberről tudjuk biztosan, hogy nem nézte a találkozót. Ő nem más, mint a britek miniszterelnöke, Theresa May, aki – Downing Street-i források szerint – a büntetőpárbajt olyan dolognak tartja, amelytől az ember könnyen idegösszeomlást kap, márpedig a kormányfő ezt szívesen elkerülné.

A FIFA döntésének értelmében tehát egészen biztos, hogy a nézők járnak pórul: vagy a wimbledoni férfidöntő végéről maradnak le, vagy a labdarúgó-világbajnokság fináléjának elejéről. Az elmúlt 16 évben ugyanis a férfidöntők átlagos időtartama 2 óra 45 perc volt.

tv-közvetítés foci-vb Wimbledon BBC FIFA
Kapcsolódó cikkek