Cégvilág

Az autógyártók számára semmiféle előnnyel nem jár majd a kilépés

A brit autógyártók nem állnak készen a Brexitre, és a gazdaság gyengülése mellett a fogyasztói bizalom is romlik.

Újabb statisztika támasztja alá az autógyártók Brexit miatti aggodalmait: júniusban az előző év azonos időszakához képest 47 százalékkal zuhantak a hazai eladások, miközben 6 százalékkal nőtt az ami az év első hat hónapjában a termelés 81, júniusban majdnem 88 százalékát tette ki – vagyis tíz Nagy-Britanniában előállított gépjárműből majdnem

9 külföldön talált gazdára.

Egyetlen havi eredmény ugyan önmagában még nem igazán jelentős az autógyártók és -forgalmazók szövetségének (SMMT) vezetője szerint, de Mike Hawes úgy véli, alátámasztja azt a tényt, hogy mennyire exportorientált az ágazat, és milyen fontos megállapodni Brüsszellel a kilépés feltételeiről, illetve a jövőbeni együttműködésről.

Senki nem állíthatja, hogy készen áll a Brexitre, mert túlságosan sok a bizonytalanság – mondta a Guardiannek. – Szükségünk van megállapodásra. Ha nincs megegyezés, akkor nincsen átmeneti időszak sem. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályai szerint kell működnünk, ami a mostaninál jelentősebb költségekkel és terhekkel jár

– magyarázta. A kérdésre, hogy jelent-e bármiféle előnyt a 850 ezer embert foglalkoztató, évi 110 milliárd fontos forgalmat lebonyolító autóipar számára az EU-ból való kilépés, Hawes elismerte, hogy ilyet egyelőre nem látnak.

A brit autógyártók hazai eladásai megfeleződtek, csak az export nő
Fotó: AFP

Az ágazat folyamatosan figyelmezteti a kormányt a megállapodás nélküli Brexit veszélyeire és arra, hogy a bizonytalanságok miatt már eddig is jelentős befektetések maradtak el.

Ha nincs megegyezés Brüsszellel, jövő március végén leállhatnak a gyártósorok, ami hatalmas anyagi veszteséget és az egész ágazat tartós hanyatlását okozná

– figyelmeztetett az SMMT vezetője.

A bizonytalanságok miatt jóval a kilépésről döntő 2016-os népszavazás előtti szintre esett vissza az üzleti és a fogyasztói bizalmi index is, és szakértők szerint a helyzet tovább fog romlani jövő márciusig. A GfK által mért fogyasztói bizalmi index a stagnálást jelző piaci várakozásokkal ellentétben a júniusi mínusz 9 pontról mínusz 10-re romlott. A YouGov felmérése ugyan minimálisan javuló hangulatot jelez – a júniusi 109,1-hez képest 109,2 pontos az index –, de ez is elmarad a 2016 nyarán mért 116 ponttól. Ami az üzleti bizalmat illeti, az a Lloyds Bank felmérése szerint változatlanul 29 százalék, messze elmarad a népszavazás előtti 40-50 százaléktól.

A megállapodás nélküli Brexit azonban nemcsak Nagy-Britanniának, hanem az EU-nak is sokba fog kerülni

– ezzel az érvvel szeretné maga mellé állítani a maradó tagállamokat Jeremy Hunt. A brit külügyminiszter Peking után a héten Párizsban és Bécsben tárgyal majd, hogy támogatást szerezzen Theresa May kormányfő hónap elején előterjesztett javaslatainak, amelyeket Michel Barnier főtárgyaló gyakorlatilag mind elutasított.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Brexit autógyártók Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek