A világ legrégebbi kemény sajtját találták meg egy egyiptomi sírban augusztus közepén az egyiptomi Szakkarában. A Kr. e. 13. századi sírt, amelyben a XIX. egyiptomi dinasztia uralkodása idején élt Ptámeszt, Memphisz város vezetőjét temették el, már 1885-ben elkezdték feltárni, ám a futóhomok újra befedte, és csak 2010-ben fedezték fel megint.
Jó néhány éve a régészek törött köcsögök maradványait fedezték fel, ezek egyikében találták a megkövült fehéres anyagot, amelyről feltételezték, hogy valaha étel lehetett, azonban nem voltak biztosak abban, hogy pontosan milyen – adta hírül a BBC. Mára kiderítették, hogy a massza nem más, mint sajt, amely legalább 3200 éves.
A szakemberek megtisztították a fehér massza fehérje-összetevőit, és folyadékkromatográfiával és tömegspektrométerrel elemezték az összetételüket. Azt találták, hogy a lelet egy tejtermék, amelyet tehén- és kecske- vagy juhtejből készítettek. A sajtot takaró vászonanyag elemzéséből kiderült, hogy azt szilárd, és nem folyékony anyag tárolásához használhatták, és mert nem találtak más specifikus jellemzőket, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermék szilárd sajt volt.
A felfedezésnek nagy a jelentősége, mivel korábban nem volt bizonyíték arra, hogy az ősi Egyiptomban foglalkoztak volna sajtkészítéssel – állítják a régészeti munkálatokat végző tudósok. – A vizsgált anyag valószínűleg a valaha talált legrégebbi szilárd sajtmaradvány – mondta a BBC-nek Enrico Greco, a Catania Egyetem munkatársa, aki kollégáival együtt a Kairó Egyetemen a lelet elemzésén dolgozott.
A kutatók arról is beszámoltak, hogy olyan baktériumok jelenlétére utaló nyomokat találtak, amelyek a brucellózis nevű fertőzés kiváltásáért felelősek. Ez az első közvetlen biomolekuláris bizonyíték a fertőzés jelenlétére a Ramszesz-fáraók uralkodása idején, közvetett paleopatológiai bizonyítékot már korábban is találtak a szakemberek. Ez a betegség állatról emberre terjed, leginkább nem pasztörizált tejtermékek fogyasztásával.
Bár a brucellózist okozó ókori ételt senkinek nem ajánlott megkóstolni, a világ legöregebb ehető sajtja különleges gasztronómiai élmény lehetett. – Ha valaki megkóstolná a több ezer éves csemegét, meglehetősen savas élményben lenne része – írja a New York Times Paul Kinstedt professzort idézve. 2012-ben a Chicago Reader számolt be arról, hogy Milwaukeeban egy Ed Zahn nevű sajtkészítő megfeledkezett egy sajtról, amelyet még Nixon elnöksége idején készített, és az elmúlt negyven év során a hűtőkamrája egyik hátsó polcán érlelődött. A cheddar típusú sajtot később eladta. Állítólag annyira erős íze volt, hogy csak egészen kis darabot lehetett belőle elfogyasztani egyszerre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.