Cégvilág

Összerúgta a port a Kartonpack a kisbefektetők szervezetével

Továbbra sem juthat be a Kartonpack közgyűléseire a TEBÉSZ, ezért bírósági úton blokkolja a határozatok jogerőre emelkedését – nyilatkozta a szervezet elnöke a Világgazdaságnak.

A Kartonpack igazgatósága kedden elutasította a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) részvénykönyvbe történő bejegyzés iránti kérelmét, amelyet még 2017. november 27-én küldtek el e-mailben, majd december 8-án postai úton. Az indoklás szerint idén április 18-án, április 23-án és augusztus 17-én is hiánypótlásra hívták fel a kérelmezőt, de ennek augusztus 28-ig sem tett eleget. Míg a TEBÉSZ augusztus 19-én e-mailben küldött leveléből az igazgatósági határozat szerint az a következtetés vonható le,

amit már addig is sejtett a társaság, hogy a TEBÉSZ-nek nem a részvénykönyvi bejegyzés a célja, hanem a képviselője útján eszközként használja a szervezetet olyan személy(ek) érdekében, aki(k) célja a társaság feletti irányítás megszerzése.

Fotó: Kartonpack

A Kartonpack 2017 decembere óta húzta-halasztotta a döntést a TEBÉSZ részvénykönyvbe való bejegyzéséről, amit most végül elutasítottak, így továbbra sem vehetünk részt a társaság közgyűlésein – mondta a Világgazdaságnak Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. Szerinte ez az időhúzó eljárás arról szól, hogy

a korábbi nagytulajdonos, Kerék Csaba érdekkörébe tartozó igazgatósági tagok blokkolják a kistulajdonosok tagi jogainak gyakorlását.

A TEBÉSZ hiába vásárolt részvényt, az elmúlt hónapokban tartott közgyűléseken mégsem tudott részt venni, nem tehette meg javaslatait, nem szavazhatott.

Mi­után a Kartonpack eljárását törvénysértőnek találták, bíróságon támadták meg a közgyűlési határozatokat. Egy esetben a bíróság kimondta, hogy a határozatok jogsértők, négy esetben felfüggesztette őket az eljárás idejére, és egy eset még függőben van. Véleményük szerint egyáltalán nem biztos, hogy az igazgatóság a cég érdekeit szolgálja, ezért azt szeretnék javasolni a közgyűlésnek, ha végre bejutnának, hogy válasszanak független igazgatóságot, amelynek elsődleges célja a társaság vagyonvesztésének elkerülése lenne. Éppen ezért bíróságon támadják meg a Kartonpack igazgatóságának mostani elutasító döntését, s ragaszkodnak a részvénykönyvi bejegyzéshez.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

kartonpack tébesz
Kapcsolódó cikkek