Cégvilág

Drónokat is bevetnek a hálózati hibák felderítésére

A gépek az emberi szem számára észrevehetetlen eltéréseket is kiszűrik.

Az E.ON öt üzemében kezdték meg a dróntechnológia alkalmazását a szakemberek. Az energiavállalat célja, hogy szakértői tudását és tapasztalatát a dinamikusan fejlődő technológiai innovációk alkalmazásával ötvözze – közölte az E.ON.

A dupla kamerával felszerelt ipari drónok emberi szemmel nem érzékelhető eltéréseket is kiszűrnek, így a villamos hálózaton keletkező hibák korai beazonosítására az eddigieknél jelentősen hatékonyabb lehetőséget adnak. Mint írják, az energiavállalat arra törekszik, hogy a technológiai innovációk által elérhető új típusú megoldásokkal egyre jobb minőségű szolgáltatást biztosítson ügyfeleinek.

Drónos képzés az E.ON tanpályáján folyik
Fotó: E.ON

A cég által használt drónok a világ legnagyobb drón gyártójának termékei, amiket kimondottan nyomvonalas létesítmények bejárására terveztek. Az eszközöket jelenleg az energiavállalat győri, pécsi, debreceni, nyíregyházi és szolnoki üzemeiben használják a szakemberek.

A drónok alkalmazásának célja kettős:

  • az egyik, hogy azt a rendszeres hálózat ellenőrzést, melyet eddig a szakértők végeztek el az E.ON nagy- és középfeszültségű hálózatán, részben az új technológia segítségével valósítsák meg;
  • a másik kiemelt cél a drónok használatából adódó többlet információk alapján a hibák észlelési hatékonyságának növelése, azok minél korábbi észlelése.
  • Az energiavállalat a közeljövőben teszteli, hogy milyen munkák során lehet még bevetni a drónokat, várhatóan a rendkívüli időjárási események utáni gyors hálózati felderítésre vagy gallyazási tevékenységek ellenőrzésére is eredményesen alkalmazható lesz az új technológia – olvasható a cég közleményében.

    E.On drónok dróntechnológia
    Kapcsolódó cikkek