Cégvilág

Szigorodik az Európai Unió szerzői jogi irányelve

A szócsaták miatt az Európai Parlamentben már egyszer el is halasztották szerzői jogi irányelvről szóló szavazást.

Kezdheti működési modellje újragondolását a Facebook és a YouTube, mivel az Európai Parlament tegnap megszavazta az unió új szerzői jogi irányelvét. Lesz ugyan még egy végszavazás 2019 januárjában a jogszabályól, de a szakértők szerint akkor már kizárt az irányelv elutasítása. Különösen a tervezet 11. és a 13. cikkelye került a támadások kereszttüzébe. Főleg a tech cégek és az internet pionírjai – köztük Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója – óvtak a tervezet elfogadásától, míg számos médiaszemélyiség, fotós és zenész (például Paul McCartney, a világ egyik legsikeresebb szerzője) nyíltan kiállt mellette.

A szócsaták miatt júliusban már egyszer el is halasztották a szavazást.

A tegnap végül elfogadott irányelv 13. cikkelye kimondja, hogy az internetes platformoknak a jogtulajdonosokkal együttműködve megfelelő és arányos intézkedéseket kell hozniuk annak megakadályozására, hogy a felhasználók által létrehozott tartalmak sértsék a szerzők jogait.

Ennek érdekében pedig a digitális vállalatoknak hatékony tartalomfelismerő rendszereket, szűrőket kell telepíteniük. A rendelet ellenzői ezt egyfajta cenzúrának tekintik. Ahogy Jim Killock, az Open Rights Group vezetője mondta a CNBC-nek, a gépek nem tudják megítélni az emberi kultúrát. Ha képesek lennének rá, akkor nagyobb problémáink támadnának, mint a szerzői jog védelme – tette hozzá.

Killock főleg az internetes mémeket félti a cenzúrától, ám Axel Voss EP-képviselő cáfolja, hogy cenzúráznák a mémeket. Szerinte a mémek jogszerű használatát nem a rendelet 13. cikkelye szabályozza, hanem maga a szerzői jog, s ebben nem lesz változás. Mindez nem változtat a tényen:

amíg eddig a szerzői jogot sértő tartalmat a kiadó kezdeményezésére kellett eltávolítani a világhálóról, addig mostantól az online platform üzemeltetőjéé lesz a felelősség.

Fotó: Shutterstock

Az irányelv másik vitatott szakasza a 11. cikkely, mely a hírcsatornák számára is szerzői jogi védelmet biztosít az online megosztásokkal szemben. Julia Reda, a Német Kalózpárt EP-képviselője szerint ez nem más, mint a linkekre kivetett de a változás hívei szerint a pánikot csak az amerikai tech óriások keltik, amelyek továbbra is kontrollálni akarják a netet.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

szabályozás szerzői jog Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek