Cégvilág

Kényszerből veszi a többség a korszerűt

Tavaly falazóelemekből volt hiány, az idén hőszigetelő anyagokból nincs elegendő, ahogy a piacélénkítő intézkedések hatására sorra épülnek a lakóingatlanok.

Tavaly falazóelemekből volt hiány, az idén hőszigetelő anyagokból nincs elegendő, ahogy a piacélénkítő intézkedések hatására sorra épülnek a lakóingatlanok. Közben az építőanyag-piacon a tavalyi 24 százalékhoz hasonló volumenű forgalomnövekedésre számítanak a kereskedők – ismertette a 440 milliárd forintos teljes piacból tavaly 50 milliárdot felölelő ÚjHáz Centrum cégvezetője, Rázsóné Szórády Csilla.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kereskedelmi lánc őszi építőanyag-piaci trendjének ismertetésén elhangzott, hogy a hazai ingatlanállomány két leggyengébb területe – a nyílászárók és a kémények korszerűsítése – továbbra is nagyon elmarad a szükségestől. 2015-ben, amikor az Otthon melege programban nyílászárócserét is támogatott az állam, az ÚjHáz Centrumnál egymilliárd forintra ugrott e termékcsoport forgalma, majd a pályázatot követő évben egyharmadára esett.

A kémények terén még súlyosabb a helyzet, mert sok ingatlantulajdonos még a saját biztonságát szolgáló ellenőrzéseket is megakadályozza. Ugyancsak piaci fehér folt a tetőszigetelés, amely a hazai épületek csaknem 70 százalékánál hiányzik, holott azzal a fűtési költség 10 százaléka is megtakarítható. Az energiahatékonyságra egyelőre csak az előírások miatt figyelnek, nem a tudatosság szintjén – fűzte hozzá a szakember –, noha a környezetvédelem és a fenntarthatóság szerepe egyre nő.

kémény tetőszigetelés energiahatékonyság építőanyagpiac
Kapcsolódó cikkek