Cégvilág

A Nissan elengedte Carlos Ghosn kezét

A Nissan-Renault-Mitshubishi autógyári szövetség harmadik tagja, a Mitsubishi Motors felügyelőbizottsága jövő heti ülésén dönt Carlos Ghosn elnöki megbízatásáról.

Felmentette elnöki posztjáról Carlos Ghosnt a Nissan Motor Co. felügyelőbizottsága csütörtöki ülésén – jelentette a japán NHK tévécsatorna forrás megnevezése nélkül.

A Nissan szóvivője hírügynökségi megkeresésre nem kommentálta az értesülést.

Carlos Ghosnt, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség elnök-vezérigazgatóját hétfőn tartóztatták le a japán pénzügyi és tőzsdei törvények megsértésének vádjával. Ghosn a vád szerint

öt év alatt tényleges jövedelménél 5 milliárd jennel (40 millió euró) kisebb összeget jelentett a tokiói tőzsdének benyújtott beszámolókban, illetve más pénzügyi szabálytalanságokat is elkövetett és saját célra vett igénybe céges forrásokat.

Carlos Ghosn
Fotó: AFP

A Nissan kilenctagú felügyelőbizottságában a Nissan öt igazgatója mellett a Renault két delegáltja, valamint függetlenként egy korábbi kormányhivatalnok és egy autóversenyző ül. Az NHK tévécsatorna jelentése szerint

a felügyelőbizottság egyhangúlag döntött a felmentés mellett.

A Renault felügyelőbizottsága szerdai ülésén viszont nem mentette fel posztjáról Carlos Ghosn vezérigazgatót, hanem ügyvivőt nevezett ki helyettesítésére. A francia állam 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a Renault autógyárban.

A Nissan-Renault-Mitshubishi autógyári szövetség harmadik tagja, a Mitsubishi Motors felügyelőbizottsága jövő heti ülésén dönt Carlos Ghosn elnöki megbízatásáról.

A Nissan kitörne a francia gyámság alól

A Carlos Ghosn által vázolt világuralmi terveket már alighanem nélküle próbálja megvalósítani a Renault-Nissan-Mitsubishi triumvirátus.

 

Nissan Mitsubishi Carlos Ghosn Renault
Kapcsolódó cikkek