Cégvilág

Kőkemény karcsúsításra készül a GM

A fizetett állományi létszámot összesen 15 százalékkal csökkentené a cég világszerte, a vezetők közül minden negyediket elküldenék.

A General Motors (GM) három összeszerelő üzemében állítja le a termelést Észak-Amerikában. Az egyesült államokbeli Ohio államban lévő Lordstown, a michigani Hamtramck, Michigan és a kanadai Ontario államban lévő Oshawa esik az átszervezés áldozatául. Több modell gyártását is leállítják, ilyen a Chevrolet Cruze, a Cadillac CT6 és a Buick LaCrosse. A GM a jövőben többet fektet az elektromos meghajtású autókba, és az autonóm vezetésre is többet költ, írta a Reuters. A GM 2023-ig 20 új elektromos modellt akar bevezetni a piacra.

Évente 6 milliárd dollárt szeretne megspórolni a drasztikus karcsúsítással, ennek a háromnegyede költségcsökkentésből, a maradék a kisebb tőkeköltségből jön össze.

Fotó: AFP/Ernest Doroszuk/Toronto Sun/QMI Agency

A GM-nél, mint más autógyártóknál is, a hagyományos szedánok iránti kereslet esett vissza látványosan. Emellett az acél drágulása miatt 1 milliárd dollár pluszkiadása keletkezett a társaságnak. A kanadai Oshawában lévű gyárat 2019 decembertől állítják le. A GM 50 ezer észak-amerikai munkavállalója közül 18 ezernek ajánlották fel az önkéntes szerződésbontás lehetőségét – közölte a konszern október 31-én. Az oshawai gyárbezárás további 3000 fővel csökkenti majd a munkavállalói létszámot, de a helyi sajtó szerint több ezer, a környékbeli beszállítóknál foglalkoztatott dolgozót is érinteni fog a termelés leállítása.

A fizetett állományi létszámot összesen 15 százalékkal csökkentené a cég világszerte, a vezetők közül minden negyediket elküldenék.

A gyárbezárás emellett része a cégcsoport globális szerkezetátalakításának is. Az oshawai üzemben olyan hagyományos, robbanómotoros szedánokat gyártottak, mint például a Chevy Impala vagy a Buick Regal. Jövő év végéig több mint 10 ezer munkástól akar megválni a vállalat, és összesen öt gyárat akar bezárni a Bloomberg információi szerint. A GM-árfolyam kilőtt a tegnapi hírek nyilvánosságra kerülése után. A kereskedés elején 37,36 dolláron, 4 százalékos pluszban állt a papír. Az elmúlt egy évben 14,2 százalékkal csökkent a kurzus.

General Motors létszámleépítés
Kapcsolódó cikkek