Cégvilág

Kettős mérce Facebook módra

A Facebook a saját érdekeinek megfelelően döntötte el, hogy ki kaphat hozzáférést a felhasználói adatokhoz, de a legsúlyosabb vád nem igazolódott be.

A Facebook bizonyos társaságoknak – például a Netflix­nek, a Badoonak, a Lyftnek és az Airbnb-nek – hozzáférést biztosított a facebookos felhasználók ismerőslistájához, az alkalmazások többségét azonban megfosztotta ettől a lehetőségtől

– derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Damian Collins brit konzervatív parlamenti képviselő hozott nyilvánosságra szerdán, miután peres úton hozzájuk jutott.

A vállalat vezetőinek a 2012 és 2015 közötti belső kommunikációját tartalmazó 223 oldalas anyag bizonyítja a vádakat, miszerint

önkényesen tettek különbséget a cégek között, és lépten-nyomon visszaéltek piaci erőfölényükkel.

A legkeményebb elbánásban természetesen a Facebook konkurensei részesültek. A legjobb példa erre a Twitter által 2013-ban indított Vine videómegosztó portál, hiszen Justin Osofsky, a Facebook egyik vezetője már a szolgáltatás megkezdésekor rávette Mark Zuckerberg vezérigazgatót, hogy ne adjanak az alkalmazásnak hozzáférést a felhasználók ismerőseinek lajstromához. Osofsky „reagáló PR-nak” nevezte a metódust.

Fotó: AFP

A legnagyobb közösségi platform különbséget tett a versenytársnak nem minősíthető vállalkozások között is. A fuvarmegosztó szolgáltatást kínáló Lyft például a kivételezettek közé került, mivel Zuckerbergék méltányolták a cég kérését, hogy a vállalat ügyfeleit facebookos ismerőseik előtt bátor „jégtörőként” mutathassák be. Az online jegyértékesítéssel foglalkozó Ticketmaster viszont nem kaphatott adatokat.

Külön elbírálás alá estek azok az alkalmazások, amelyeket a belső iratok szerint Zuckerberg vagy Sheryl Sandberg vezérigazgató-helyettes barátinak minősített.

Azt is nyilvántartották, hogy az applikációkat futtató cégek mennyit költöttek a Facebooknál hirdetésekre, és egy bizonyos összeg alatt korlátozták az adatokhoz való hozzáférésüket.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Facebook adatbiztonság Mark Zuckerberg
Kapcsolódó cikkek