Cégvilág

Aszódi Attila: Magyarországnak szüksége van Paks 2-re

A volt államtitkár szerint a jelenlegi és az új blokkok biztosan fognak párhuzamosan is működni.

Csak a bejelentés napján, január 15-én értesült felmentéséről Aszódi Attila paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős volt államtitkár – mondta a politikus az Indexnek adott interjúban.

A politikus ezzel együtt is a Paks 2-projekt megingathatatlan híve.

„Továbbra is meggyőződésem, hogy Magyarországnak szüksége van a Paks 2 projektre, így tudjuk biztosítani, hogy az évszázad végéig az áramtermelésünkben benne maradjon az atomenergia. Szakmai meggyőződésem, hogy tisztán megújuló energiával nem lehet biztosítani Magyarország villamosenergia-ellátását.”

Aszódi Attila
Fotó: MW

A beruházás költségeinek elszabadulásától nem tart Aszódi, ahogyan a portálnak fogalmazott,

Mi kulcsrakész projektre kötöttünk fix áras szerződést. Ha a tervezésre, engedélyeztetésre a fővállalkozónak több időre van szüksége, az nem indokolja, hogy drágább is legyen a projekt.

A több mint egy éves csúszás ugyanakkor elkerülhetetlen. A távozó államtitkár szerint azonban nem voltak megalapozottak azok a sajtóhírek, amelyek 2032-re taksálták a blokkok indulását, ez a dátum nem tőlük származott.

A jelenlegi és az új paksi blokkok Aszódi Attila szerint biztosan fognak párhuzamosan is működni.

A mostani blokkok 2032 és 2037 között állnak le, és az újak már évekkel 2032 előtt el fognak indulni. Vagyis arra kell készülni, hogy lesz párhuzamos üzem.

A beruházást szinte minden elemét jónak tartja, a Duna nyári alacsony vízállása miatt azonban egyes szakmai kérdéseket újra kellene gondolni.

Az alacsony vízállás mellett augusztusban még magas volt a víz hőmérséklete is, ezzel így együtt valóban foglalkozni kell

– hangsúlyozta.

A volt államtitkár mindemellett úgy véli, a 40 százalékos hazai beszállítói arány ha komoly erőfeszítések árán is, de elérhető.

atomenergia Aszódi Attila beruházás atomerőmű Paks 2
Kapcsolódó cikkek