Cégvilág

Jól vizsgáztak a nukleáris létesítmények

Az oroszon felül a magyar biztonsági előírásoknak is meg kell felelnie a két új paksi blokk építésére beadandó engedélykérelemnek – szögezte le Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a hatóság tájékoztatóján.

Biztonságosan és az előírt feltételek szerint működött tavaly Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyelete alatt álló, mintegy négyezer engedélyes – jelentette be a hatóság évértékelő tájékoztatóján Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója. Mint hangsúlyozta, a hivatalnak nem dolga sem támogatni, sem ellenezni a nukleáris energia polgári célú felhasználását, tevékenysége a felhasználás biztonságos voltának ellenőrzésére, biztosítására irányul.

Mint ismertette, Magyarország jól vizsgázott tavaly a nemzetközi felülvizsgálatok során. E felülvizsgálatokra nemzetközi kötelezettségeink, illetve ezekhez kapcsolódóan az OAH együttműködései, a nukleáris biztonsággal foglalkozó szervezetek munkájában való részvételével összefüggésben került sor. 2018-ban a hivatal tovább mélyítette, illetve bővítette más országok nukleáris hatóságaival való kapcsolatait.

Tavaly a hazai nukleáris létesítményekben és nukleáris-hulladék tárolókban összesen 32 jelentésköteles esemény történt, ebből hét volt fizikai védelemmel kapcsolatos. A kisebb engedélyeseknél 7 sugárvédelmi esemény történt, fizikai védelemmel összefüggő egy sem.

A 2011-es fukusimai atombaleset után a Paksi Atomerőműben tartott célzott biztonsági felülvizsgálat (stresszteszt) tapasztalatai alapján a hatóság 46 feladatot írt elő az atomerőműnek. Ebből máig 41 teljesült, a fennmaradó öt új határidőt kapott, mert az eredeti határidő a múlt év utolsó napján lejárt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a Duna alacsony vízállása és hőmérsékletének emelkedése a nukleáris biztonságot nem érintette. Az atomerőmű működésének biztonsága még a 2018-asnál sokkal szélsőségesebb időjárási körülmények között sincs veszélyben, kedvezőtlen körülmények miatt legfeljebb az áramtermelés csökkenhet.

A Duna vízszintje nem atombiztonsági, hanem környezetvédelmi kérdés.

Az OAH várja a két új paksi blokk létesítési engedélyének kérelmét. Fontos, hogy mivel az oroszországi és a magyarországi nukleáris biztonsági elvárások eltérőek, az engedélyezendő dokumentumnak meg kell felelnie a hazai előírásoknak is. A mintegy 300 ezer oldalas anyag elbírálása legfeljebb 15 hónapig tarthat.

A hatóság a múlt évben három kisebb, felvonulási épületekre vonatkozó építési engedélyt adott ki a Paks II. projekt kapcsán, egy továbbit jelenleg is vizsgál.

Részletek a Világgazdaság pénteki számában

Paksi Atomerőmű országos atomenergia hivatal atomenergia nukleáris biztonság
Kapcsolódó cikkek