Cégvilág

Már idén érkezhet gáz az Északi Áramlat 2 vezetéken

Az OMV az idén finanszírozni tervezi a gázvezeték-projekt költségének teljes ráeső részét és az év végére már meg is indulhat a gázszállítás.

Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern az idén finanszírozni tervezi az Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt kivitelezési költségének teljes ráeső részét és az év végére már meg is indulhat a gázszállítás a vezetéken – jelentette be Manfred Leitner vezérigazgató a cég szerdai éves eredmény-beszámolóján.

A gázvezeték-projekt 9,5 milliárd eurós kivitelezési költségének egy tizede esik az OMV-re és ebből már 600 millió eurót ki is fizetett.

Abból indulok ki, hogy 2019-ben a fennmaradó összeget teljes egészében ki fogjuk fizetni

– közölte Manfred Leitner.

Véleménye szerint az év végére a terveknek megfelelően megindul az orosz gáz szállítása a vezetéken a németországi fogadóállomásra. „Ehhez már csak Dánia beleegyezése hiányzik” – mondta, megjegyezve, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték egy alternatív nyomvonallal is rendelkezik, amelynek a környezeti hatástanulmányát már minden egyes, a projektben érintett ország elfogadta.

Fotó: AFP/Stefan Sauer/dpa

A gázvezetékből már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették.

Az OMV vezére szerint Európa gázimport igénye a 2030-as évekre több mint 400 milliárd köbméterre emelkedik a jelenlegi mintegy 300 milliárd köbméterről.

Kifejezte határozott meggyőződését, hogy ekkora felhasználási igényt lehetetlen lenne pusztán cseppfolyósított földgáz (LNG) importjával fedezni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mint fosszilis energiahordozót hiba lenne a földgázt a szénnel klímapolitikai szempontból egy kalap alá venni. „A földgáz nem a probléma, hanem a megoldás része” – szögezte le.

ÖMV Északi áramlat földgáz
Kapcsolódó cikkek