Cégvilág

Hétfőn sztrájkbizottságot alakíthatnak a Molnál

A szakszervezetek nem fogadták el a Mol 2019-re és 2020-ra vonatkozó béremelési ajánlatát. Az olajtársaság szerint már számos érdekképviseleti javaslatot beépítettek az ajánlatukba.

A szakszervezetek nem fogadták el a Mol 2019-re és 2020-ra vonatkozó béremelési ajánlatát, amiről a hét elején tájékoztatták a céget – mondta el az Indexnek Kovács László, az Olajipari Szakszervezet elnöke.

20-30 forinttal is csökkenhetne a Mol árfolyama

Egy 15 százalékos béremelés is 38-40 milliárd forintos éves plusz kiadást jelentene.

A felek abban egyeztek meg, hogy hétfőig várnak tájékoztatást a Moltól a bértárgyalások folytatásáról, azonban a tárgyalások felfüggesztése, vagy a közös szakszervezeti bérajánlás elutasítása esetén már hétfőn megalakítják a sztrájkbizottságot.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A bértárgyalásokon négy szakszervezet vesz részt,

  • a Mol Bányász Szakszervezet,
  • a Mol Vegyész Szakszervezet,
  • az Olajipari Szakszervezet,
  • és az Olajág Szakszervezet.
  • Kovács a szakszervezetek követeléseiről és a cég ajánlatáról nem közölt részleteket a portálnak, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő tárgyalásokról van szó.

    A MOL Petrolkémiánál már megállapodtak, a Mol Nyrt.-nél intenzíven tárgyalnak

    A Mol hagyományosan egyeztet az érdekképviseletekkel a bér- és egyéb juttatások emelésének mértékéről. Így történt ez a 2019. évi keresetfejlesztés kapcsán is

    – írta a VG.hu-nak küldött reagálásában a Mol.

    Az olajtársaság tájékoztatása szerint a tárgyalások eredményeként több tagvállalatnál, köztük a stratégiailag kiemelten fontos, mintegy 1000 főt foglalkoztató tiszaújvárosi

    Mol Petrolkémiánál is megállapodott a vezetőség a szakszervezetekkel, így a kollégák áprilisban már a megemelt juttatásokat kapják.

    A Mol Nyrt.-nél is intenzív tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel, amely során már számos érdekképviseleti javaslatot figyelembe vették és beépítették az ajánlatukba.

    A Mol a munkaerőpiaci versenyképességét, valamint munkavállalói elégedettségét és jóllétét figyelembe véve alakítja a juttatási csomagot.

  • Az alapbérfejlesztés mellett a Mol Nyrt. 700 000 forint/fő/év választható béren kívüli juttatást nyújt,
  • illetve magán egészségbiztosítási szolgáltatási csomagot is biztosít minden Mol Nyrt.-ben dolgozó munkavállaló számára,
  • mindemellett 13. és 14. havi juttatást is ad a munkavállalóinak.
  • sztrájkbizottság szakszervezetek Mol bértárgyalás Olajipari Szakszervezet
    Kapcsolódó cikkek