Cégvilág

20-30 forinttal csökkentené a Mol árfolyamát egy 18 százalékos béremelés

Nem fogadták el a szakszervezetek a Mol béremelési ajánlatát. Egy 15 százalékos béremelés is 38-40 milliárd forintos éves plusz kiadást jelentene.

Nem fogadták el a szakszervezetek a Mol idénre és jövőre tervezett béremelési ajánlatát. Hétfőn folytatódhatnak a bértárgyalások, de azok felfüggesztésekor, vagy a közös szakszervezeti bérajánlás elutasításakor már hétfőn megalakítják a sztrájkbizottságot – írta az Index. A bértárgyalásokon a MOL Bányász Szakszervezet, a MOL Vegyész Szakszervezet, az Olajipari Szakszervezet, és az Olajág Szakszervezet vesz részt. Kovács László, az Olajipari Szakszervezet elnöke a folyamatban lévő tárgyalásokra tekintettel nem árult el részleteket a követeléseikről és a cég ajánlatáról. A Mol közölte, hogy intenzív tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel, amely során már számos érdekképviseleti javaslatot figyelembe vették és beépítették az ajánlatukba. A Mol Petrolkémiánál már meg is állapodtak az érdekképviseletekkel.

Fotó: Shutterstock

A Mol költségeiben nem játszik döntő szerepet a munkabér. A személyi jellegű ráfordítások 2017-ben 256 milliárd forintot tettek ki a 3801 milliárdos összes működési költéségből, tavaly a harmadik negyedévben 66 milliárdot az 1332 milliárdból. Előbbi adat 6,7 százalékos arány, utóbbi 4,9. A negyedik negyedévben, vélhetően az év végi jutalmak miatt rendre 10 milliárddal megemelkednek a személyi jellegű ráfordítások. Ha így kalkulálunk akkor 2018-ban ezen a soron 270 milliárd forint közeli kiadásai lehetnek a hazai olajtársaságnak.

A nem túl jelentős szerep miatt azért lenne hatása annak, ha a Molnál a szakszervezetek a győri Audihoz hasonlóan 18 százalékos béremelést tudnának kiharcolni. A társaság 26 ezer embert foglalkoztak, melyeknek zöme a kiskereskedelemben, azaz a benzinkutakon dolgozik. Ők könnyen találhatnak maguknak új munkahelyet. A finomításban meglepően kevesen dolgoznak, egy modern finomító működéséhez nem kell sok munkatárs. A kutatás-fejlesztésben is hasonló a helyzet

– mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Hozzátette, hogy

a piac bizonyos mértékű béremeléssel nyilvánvalóan számolt, de egy 15 százalékos béremelés is 38-40 milliárd forintos éves plusz kiadást hozna az előző évhez képest,

ami már észrevehetően csökkentené az a megtermelt EBITDA-t, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményt. „Ennek beépülését az árfolyamba tartósan kell kiszámítani, így a kurzus 20-30 forinttal is csökkenhetne egy a vártnál magasabb béremelés miatt” – hívta fel a figyelmet Pletser Tamás.

Hétfőn sztrájkbizottságot alakíthatnak a Molnál

A szakszervezetek nem fogadták el a Mol 2019-re és 2020-ra vonatkozó béremelési ajánlatát. Az olajtársaság szerint már számos érdekképviseleti javaslatot beépítettek az ajánlatukba.

A Mol árfolyama péntek délutánig 0,9 százalékkal 3250 forintra csökkent a Budapesti Értéktőzsdén. Idén 5,6, az elmúlt egy évben 13,3 százalékkal emelkedett a kurzus.

A Thomson Reuters adatbázisa szerint a társaság papírjainak átlagos célárfolyama 3565 forint, ami 9,7 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet, az átlagos ajánlás vétel. A legoptimistább elemző 4400, míg a legpesszimistább 2833 forintos árfolyamra számít egy éven belül.

A hazai olajtársaság február 22-én pénteken teszi közzé 2018-as negyedik negyedéves gyorsjelentését.

szakszervezet Mol bértárgyalás
Kapcsolódó cikkek