Cégvilág

Tarolnak a gyógyszeripari szabadalmak

Tavaly csaknem 10 százalékkal nőtt az európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma, minden második esetben amerikai vagy német székhelyű volt a kérelmező.

A múlt év végén 28 677 hatályos szabadalom volt Magyarországon, kilenc százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölték a Világgazdasággal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Az összesítés szerint 91 százalékos többségben vannak a hatályosított európai szabadalmak, a fennmaradó hányad nemzeti úton megadott oltalom. A nemzeti védjegyoltalmak száma az előző évekhez hasonlóan csaknem 55 ezer volt, a hazánkban hatályos nemzetközi – az úgynevezett madridi rendszeren keresztül lajstromozott – védjegyek állománya pedig meghaladta a 87 ezret. Emellett a múlt év végén 847 nemzeti használatiminta-oltalom és 3558 nemzeti formatervezési minta volt hatályban, a Magyarországon is hatályos uniós formatervezési minták száma pedig 750 ezerre volt tehető.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet tavaly 127 nemzetközi kutatási és hat nemzetközi elővizsgálati jelentést állított ki, ennek a 29 százaléka jutott el az SZTNH-hoz.

Fotó: Shutterstock

A kutatási díjat az ügyek 88 százalékában visszatérítették. Gazdasági súlyához képest Magyarország erősen felülreprezentált volt a V4-ek között: a kérelmek 55 százaléka volt lengyel, 26 százaléka magyar, 16 százaléka cseh és 3 százaléka szlovák.

A magyar gazdaság iránti növekvő külföldi érdeklődés az SZTNH szerint abból is látszik, hogy 9 százalékkal 5225-re nőtt az Európai Szabadalmi Hivatal által megadott európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma.

E jogosultak közül a székhelyük szerint kiemelkedtek az amerikaiak (23 százalék) és a németek (22), őket követték a svájciak (9), a franciák (7) és a japánok (5). Ezek az arányok a magyar gazdaság szerkezeti adottságaival, az országba irányuló importtal és működő tőkével vannak összhangban. Az európai szabadalmak száma 21 százalékkal nőtt, és meghaladta a 127 ezret. A hazai bejelentéseké az előző évi 95-ről 120-ra emelkedett, ez az elmúlt tíz évben a legtöbb.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

gyógyszeripar szabadalmak
Kapcsolódó cikkek