Cégvilág

Új Michelin-csillagokat remél Budapest

Várakozások szerint ma jelentik be a Michelin Guide európai listáját, amelyen akár két-három újabb budapesti étterem is felbukkanhat az egycsillagosok között – vélik a Világgazdaság által megkérdezett csúcsgasztronómiai szakértők.

Talán ismét megjelenik legalább egy-két újabb Michelin-csillag Budapest egén – reménykedik Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a többek által az egyik nagy esélyesnek tartott Stand étterem társtulajdonosa is Széll Tamással és Szulló Szabinával. Még nagyobb magyar sikert remél az idei kalauztól Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója, aki szerint akár három-négy új budapesti éttermet is érinthet az új Michelin-csillagok hetek óta várt bejelentése. A gasztronómiai szakértő a Világgazdaságnak kifejtette, hogy a meglévő öt budapesti Michelin-csillag mellé várt újabbak további turisztikai vonzerőt jelentenének, és időszerűek is lennének, mivel a budapesti topéttermek meglehetősen alulreprezentáltak a nyugat-európaiakhoz képest a világ legnépszerűbb étterem- és szállodakalauzában. Tavaly az Onyx – első közép-európai étteremként – megkapta a második csillagot, korábban pedig egy-egy jutott a Borkonyhának, a Costesnak és a Costes Downtownnak. A Dining Guide kiadója szerint a top 25-30 magyar étterem mindegyike megérdemelne egy csillagot. A magyarországi éttermi rangsor összeállítását egyébként az a Fausto Arrighi segíti stratégiai tanácsadóként, aki 36 évet töltött el a Michelin Guide-nál a francia és az olasz kalauz vezetőjeként. A Dining Guide idei toplistáján a Stand étterem végzett az élen, tehát nem lenne meglepő, ha az egyébként korábban már Michelin-csillagos konyhát vivő séfek által tulajdonolt hely megkapná az első csillagát. A Textúra, a már Michelin-csillagos Borkonyha séfje, Sárközi Ákos felügyeletével működő, nemrég nyílt topétterem neve is sokat forog szakmai körökben, miként már évek óta a St. Andreáé, a Babelé, a Máké és az Arany Kaviáré. Attól senki sem tart, hogy – mint két éve a Tantit – bármely budapesti Michelin-csillagos éttermet visszaminősítenék. Hamvas Zoltán szerint a már Michelin-csillagos éttermek egyikében sem történt olyan változás, amely okot adna erre.

Teljes titokban készül az idén százéves Michelin Guide, amelynek korábbi európai ajánlólistáit eddig többnyire február végén, március közepén hozták nyilvánosságra. Most azonban nincs hivatalos információ az időpontról. A világ legismertebb étterem- és szállodakaluzának európai kötetét két éve Brüsszelben, tavaly pedig Budapesten mutatták be nagyszabású gálán, de hasonló rendezvényről most nem tud a szakma. Ez arra is utalhat, hogy a Michelin Guide készítői visszatértek a kezdetekhez, és újra a misztikum része lett az újabb csillagosztás, így az érintett éttermek listája mellett a közlés módja és időpontja is. Az biztos, hogy ez bármelyik napon megtörténhet, akár ma is – mint azt a legrégibb hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide hírül adta. Eszerint ma rendezik Bécsben a Michelin Guide

Main Cities Europe gálát, de még nem hirdették meg nyilvánosan a pontos helyszínt. Herczeg Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy úgy tudják, csak osztrák séfeket hívott meg a Michelin Guide a bejelentésre, méghozzá mára, Bécsbe.

Michelin Guide
Ezek is érdekelhetik