Cégvilág

Robotaxiflottával újít a Tesla

Sokadik sorsdöntőnek nevezett ütközetét kell megvívnia a befektetőkkel Elon Musknak. A Tesla-vezér a robotaxiprojekt bemutatásával hangolt a szerdai piaczárás után érkező, várhatóan veszteséget mutató gyorsjelentésre.

Mozgalmas napokat él a Tesla: a sort egy sanghaji parkolóházban vasárnap történt robbanás nyitotta, amelynek következtében pillanatok alatt kiégett egy Tesla Model S. A cég az okok felderítésére azonnal a helyszínre küldött egy szakértői csapatot, ami nem meglepő, hiszen a kínai metropoliszban épül a Tesla második Gigafactoryja kínai finanszírozással és kormányzati hátszéllel. Az évi több százezer autót kibocsátó gyárban ősztől már próbaüzemet tartanának, ám a keresletre a mostani esethez hasonló negatív hírek aligha lesznek jó hatással. A saját piacukat féltő kínaiak a legnépszerűbb helyi közösségi portálon köröztetik a Teslákat ért balesetekből összeállított, nagy nézettségű videót.

A tűzben a Tesla árfolyama is megperzselődött, hétfőn 3,85 százalékos eséssel 262 dollárig süllyedt a kurzus, és a keddi nyitásig újabb 1 százalék vált hamuvá.

Az Evercore brókercég eladásra változtatta a Tesla részvényeire vonatkozó ajánlását. Ők a tizenkettedikek abban a sorban, amelyet az Elon Musk-féle mágiából a kijózanodás útjára térő Wall Street-i elemzőházak alkotnak. A cég hétfőn befektetői napot tartott, amelyen felvázolta az önvezető autókkal kapcsolatos látványos vízióit. Az alapító-vezérigazgató elmondta, hogy mostantól valamennyi autójukba beszerelik a saját fejlesztésű csipjüket, amely az önvezető autózáshoz szükséges összes információt képes kezelni.

A jövő év közepétől néhány amerikai városban kísérletképpen elindítják a robotaxi-szolgáltatásukat, amelyhez a Tesla-tulajdonosok önként csatlakozhatnak autójuk rendelkezésre bocsátásával. A megfelelő nagyságú robotaxiflotta kialakításához a Tesla igény szerint saját tulajdonú autóival is hozzájárul. Mindez új bevételi forrást jelentene a cég számára, amely a fuvardíj 25-30 százalékát tenné zsebre.

A befektetők szerint Musknak a jelennel kellene foglalkoznia. Például azzal, hogy a CNN 31 elemző véleménye alapján közölt konszenzusa 79 centes egy részvényre eső veszteséget vetít előre a márciussal zárult negyedévben, szemben a megelőző időszak 1,93 dolláros tényadatával. A júniussal záródó három hónapra viszont 50 centes EPS-t várnak. Az elemzők közül csupán tizenegyen javasolják vételre a részvényt.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Elon Musk robotaxi Tesla
Kapcsolódó cikkek