Cégvilág

A fővárosi közműcégek még tartják magukat

A rezsicsökkentéssel sújtott fővárosi közműcégek jól teljesítettek, ám a BKV Zrt. kilencmilliárdot meghaladó vesztesége mindent elvitt – derül ki a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett cégbeszámolókból.

A nyolc vizsgált, jelentősebb árbevételű fővárosi önkormányzati cég összesen 2,8 milliárd forintos veszteséget termelt 2018-ban, ám a Főtáv Zrt. még nem közölte a beszámolóját. A cég az elmúlt években jelentősebb – milliárdos nagyságrendű – eredményt ért el, lehetséges, hogy ez tavaly is sikerült, ami akár még nyereségbe is fordíthatja az önkormányzati cégek tavalyi összesített eredményét.

A cégbirodalomból negatív értelemben a BKV lóg ki: a BKV Zrt. tavaly 138,9 milliárd forintos bevétel mellett 9,3 milliárdos veszteséget termelt a főváros számára – derül ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett céges beszámolóból. Kiemelendő azonban, hogy az üzleti tervben még 15 milliárdot meghaladó veszteséggel számoltak. A bevételek kismértékben emelkedtek, ennek ellenére jött össze a jelentős veszteség, miközben a cég egy évvel korábban 110 millió forintos nyereséggel zárt. A BKV költségei minden fronton nőttek – az anyagi jellegű személyi ráfordítások és a leírások is –, ezért egy konkrét okot nem lehet megnevezni a közlekedési vállalat veszteségére, legfeljebb a menetjegyárak befagyasztását, más szóval az alulfinanszírozottságot. A BKV 9,3 milliárdos veszteségét részben ellensúlyozza a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 1,3 milliárd forintos nyeresége.

Az ellenpont a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., amelyből 75 százalék mínusz egy szavazatot birtokol Budapest: a cég tavaly 4,3 milliárd forintos adózott nyereséget termelt. Az árbevétel 39,3 milliárd forint volt, 7,1 százalékkal magasabb az előző évi bevételeknél – miközben a rezsicsökkentés miatt a cég évek óta nem tudott árat emelni. A növekedés jelentős részben az egyéb bevételek emelkedésének következménye, miután a cég kiszámlázta a Fővárosi Önkormányzatnak a 2015-ös viharkárok helyreállításával kapcsolatos költséget – olvasható a könyvvizsgálói jelentésben, és nőtt a szennyvíztisztítással kapcsolatos bevétel is. A 2019-es üzleti tervben a cég alig

4 százalékos bérfejlesztéssel számol, az árbevétel várhatóan 38,1 milliárd forintra csökken, ami 1,1 milliárdos mérséklődés a tavalyi szinthez mérten, ám így is 4,3 milliárd forintos – adózás utáni – nyereséggel terveznek erre az évre.

A csatornázási művekkel szimbiózisban működő Fővárosi Vízművek Zrt. összes bevétele 39,9 milliárd forint volt tavaly, ami az előző évitől 5,1 milliárddal elmarad, az adózott eredmény pedig 3,55 milliárd forintról 0,5 milliárdra csökkent, ami a körülményeket tekintve még mindig több mint pozitív nullszaldó. Mind a bevételek, mind az eredmény csökkenése egyszeri tétel következménye, hiszen a 2017-es eredményt megdobta a cég Váci úti központjának helyet épület és telek értékesítése. A nem számlázott (elfolyt) víz aránya 15,5 százalék volt, 0,8 százalékponttal kevesebb, mint a 2017-es adat. (Az országos átlag 25 százalék – ám a fővárosi vízveszteség így is 25,8 millió köbméter volt éves szinten.) Az idei üzleti terv a nettó árbevétel további csökkenését várja, a tavalyi 36,8 milliárd forinttal szemben 35,9 milliárdot – amit a folyamatosan csökkenő vízfogyasztással (a pazarlás csökkentésével) magyaráz az üzleti terv. Így az idén a tervezett adózás utáni eredménycél mindössze 162 millió forint – ami már tényleg a pozitív nullszaldó.

Ezek is érdekelhetik