Cégvilág

Az Exim is segítséget nyújthat az exporthoz

A kkv-k a gazdaságban betöltött súlyuk alapján kiemelten fontosak, amit a bejegyzett cégek száma és a kkv-k által foglalkoztatottak aránya is alátámaszt.

A kkv-k a gazdaságban betöltött súlyuk alapján kiemelten fontosak, amit a bejegyzett cégek száma és a kkv-k által foglalkoztatottak aránya is alátámaszt. Az exportból és a nemzetgazdasági beruházásokból azonban szerényebben részesülnek.

Vannak olyan belső kihívások, amellyel minden kkv-nak szembe kell nézni, és azzal is, hogy Magyarország a mérsékelt innovátorok közé tartozik, az EU 28 ország között a 22. helyen állunk innováció terén. Vannak olyan kihívások is, amelyekkel mindenkinek szembe kell nézni, aki a külpiacra akar lépni – mindenkit érint a kereskedelmi háború az USA és Kína között –, és ha ez befolyással lesz a német autóexportra, akkor már rögtön hatással van ránk

– emelte ki Szabó István Attila, az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság konferenciáján. Hozzátette, a demográfiai csökkenés, az elvándorlás, a klímaváltozás és a Brexit is hatással lehet a cégekre. A Brexit például azért lényeges, mert

az összes hazautalt jövedelem egyharmada Nagy-Britanniából származik.

Mi szokott lenni az említett kihívásokra a megoldás? Az innováció, a digitalizáció, termelékenység-növekedés, mesterséges intelligencia, stb., ezekhez azonban tetemes mennyiségű pénzre van szükség.

Szabó István Attila, az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese
Fotó: Kallus György

Az utolsó 5-6 évben megháromszorozódott az összkitettség, most nagyjából 1200 milliárd forint körüli a kitettség. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt 5 évben több mint 300 milliárd forintos nagyságrendben folyósítottak, és évente közel 30 százalékkal nőtt az ügyfelek száma.

Az ügyfelek 90 százaléka kkv, igaz, a hitelállománynak a 47 százaléka van náluk, mivel az átlagos tranzakciók a kkv-k esetében alacsonyabb összegű, mint a nagyvállalatoknál. A folyósításaik 40 százaléka 50 millió forint alatti.

Van egyfajta sikertényező, amin keresztül mérjük a teljesítményünket, a nemzetgazdasági hatást mérjük. Tavalyi eredmények alapján olyan 300 milliárdos nagyságrend, és nagyjából 16-szoros a megtérülés. Ez azt jelenti, ha egy adóforint az Eximhez kerül, abból 16 forint lesz

– emelte ki az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese.

nemzetgazdaság EXIM innováció kkv
Kapcsolódó cikkek