Cégvilág

Egyre többe kerülnek a munkahelyek

Az idén és jövőre is legalább 15 százalékkal tovább nő az irodakialakítás költsége, a gyorsuló ütemű drágulást a félmillió négyzetméternyi épülő iroda minden bérlője megérzi majd.

A napokban megjelenik az 56 európai, közel-keleti és afrikai város irodakiépítési költségeit összesítő friss nemzetközi kiadvány, amelyben a magyarországi piacról átlagosan 16 százalékkal magasabb árak szerepelnek, mint az egy évvel korábbiban – ismertette a CBRE Hungary 2018-as Fit-out Cost Guide legújabb kiadványát Harangi László Barna, az ingatlan-tanácsadó hálózat magyarországi társigazgatója és projektmenedzsment-vezetője. A nemzetközi vállalat először 2016-ban jelentetett meg különkiadványt a magyarországi piacról, de a hagyományosan kétévente megjelenő kalauzt már évente aktualizálni kell a gyors és nagymértékű árváltozások miatt.

Fotó: CBRE

A kiadvány szerint 2016 és 2018 között a növekvő építkezési megrendelések és az emelkedő építőanyagárak 25 százalékos árnövekedést okoztak, miközben az építkezés költségei 32 százalékkal, a kiegészítő kiadások pedig 14 százalékkal növekedtek. A bérlők jellemzően 550 eurót költenek négyzetméterenként egy átlagos színvonalú, úgynevezett sztenderd iroda kiépítésére.

A CBRE által modellezett ezer négyzetméteres, 107 munkahelyes iroda három kategória – sztenderd, prémium és luxus – igényszintjén kialakítva, vagyis mindennel felszerelve és bebútorozva 590, 886 és 1556 euróba kerül négyzetméterenként. Tavaly 515, 768 és 1343 euró volt a teljes kialakítási költség, munkaállomásonként 5,5–14,5 ezer euró. Az árak 2020-ban további 15 százalékkal emelkedhetnek, középszinten elérve a négyzetméterenkénti 1100-1200 eurót – jelezte a CBRE társigazgatója. A várható költségekkel a bérlőknek fontos tisztában lenniük a bérbeadók által fizetett irodakialakítási hozzájárulásról szóló tárgyalás miatt is.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

irodapiac CBRE
Kapcsolódó cikkek