Cégvilág

Maradna az első botlás bírságmentessége

Bár egy beterjesztett jogszabály-módosítás az EU-joggal való ütközés miatt eltörölné a kkv-k első botlásának szankciómentességét, az ITM dolgozik a megoldáson, hogy a lehetőség a jövő évtől is adott legyen a kisebb hibákat ejtő vállalkozások számára.

Az innovációs miniszter előterjesztése nyomán jövőre akár már az első munkaügyi vagy fogyasztóvédelmi kihágás miatt is újra szigorú bírságok elé nézhetnek a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. A Palkovics László által beterjesztett salátatörvény egyik pontja ugyanis eltörölné a kkv-k fejlődésének támogatásáról szóló azon rendelkezést, amely szerint a hatósági ellenőrzést végző szervek a kis- és középvállalkozásoknál az első esetben előforduló jogsértéskor bírságolás helyett csak figyelmeztetnének.

A törvényjavaslat a kkv-k számára kedvező eljárást a tachográfokról szóló 2014-es EU-rendelet egyik pontjával kapcsolatos brüsszeli eljárásra hivatkozva szüntetné meg. Az indoklás szerint a bírságmentesítés az uniós kkv-kal szemben nem alkalmazandó, ezáltal különbséget tesz a honos és nem honos jogsértők között. Másrészt a figyelmeztetés intézménye nem minden esetben felel meg a szankciókkal szemben támasztott azon követelménynek, hogy arányos legyen a jogsértéssel, továbbá kellő visszatartó erővel bírjon.

A Világgazdaság megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelezte: az Európai Bizottság egyik legfőbb aggálya az volt, hogy a kedvezmény a magyarországi kkv-kat részesítette előnyben. A kedvezmény természetesen az Európai Unióban bejegyzett cégekre is vonatkozott, ha magyar leányvállalatot alapítottak. Megkülönböztetés kizárólag akkor történt, amikor egy Magyarországon nem bejegyzett külföldi cég, például egy, az országon áthaladó fuvarozó sértett jogot.

Az ITM hangsúlyozta: dolgozik azon, hogy a jelenlegi megoldás más formában tovább segítse a kkv-k munkáját. A kormány mindenképpen megőrizné a szabályozás kkv-kat támogató szellemét, ezért azt javasolja, hogy az érintett törvényi rendelkezés csak 2020. január 1-jétől kerüljön hatályon kívülre. Az addig elkészülő új jogszabályokban az ITM a munkájukat hatékonyan támogató és az uniós előírásoknak is megfelelő mentességekben részesíti a vállalkozásokat, a jövő év elejére kialakulhat az e szándékkal összhangban lévő hatósági gyakorlat is.

A jog jelenleg is lehetőséget ad bírságmentességre, ugyanis lehetővé teszi, hogy a hatóságok a jogsértés megállapításakor is csak figyelmeztetéssel szankcionáljanak. Ám az élő szabályozás egyértelműsítette, hogy az első hiba is bírságot vonhat maga után, ha adó- vagy vámszabályokat szeg meg a vállalkozó. Más kérdés, hogy a is kidolgozta már a saját külön támogató eljárásrendjét, amelynél nem a bírságolás a fő cél.

Amikor zárva van a kiskapu

A hatályos jogszabály szerint a bírságtól csak akkor nem lehet eltekinteni, ha a jogsértés emberi életet, testi épséget vagy egészséget sért vagy veszélyeztet, vagy a jogsértés környezetkárosodással járt. Nem úszhatta meg a bírságot akkor sem a kkv, ha a 18. életévüket be nem töltött személyek védelmét célzó jogszabályt sértette meg, illetve ha a jogsértés koruk, hiszékenységük, szellemi vagy fizikai fogyatékosságuk miatt különösen kiszolgáltatott személyek csoportjával szemben történt.

A kormány

6

hónap haladékot adna

a kkv-knak

Ezek is érdekelhetik