Cégvilág

Háromszor annyi kkv használ online számlázóprogramot, mint egy éve

Egy év alatt háromszorosára nőtt hazánkban az online számlázóprogramot használó kis- és középvállalkozások aránya, derül ki a Számlázz.hu sajtóközleményéből.

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) körében dinamikusan növekszik az online számlázóprogramok népszerűsége. Míg tavaly a hazai kkv-k mindössze 8 százaléka használt online számlázót és 40 százalékuk telepített szoftvert, addig idén az online megoldásokat választók aránya 21 százalékra ugrott. Ezzel majdnem megháromszorozódott azon vállalkozások száma, amelyek online számlázóprogramot használnak, miközben a telepített szoftvereket használó vállalkozások aránya változatlan maradt, olvasható az eNET és a Számlázz.hu 2019 tavaszán készült reprezentatív kutatásáról szóló összefoglalóban.

Noha még mindig a kézi számlatömb a legnépszerűbb megoldás a kkv szektorban, vannak előremutató tendenciák. A felmérés szerint a hazai kkv-k mindössze 9 százaléka szokott okostelefonon vagy tableten számlát kiállítani, és 78 százalékuk nem is tartja fontosnak, hogy erre lehetősége legyen, tér ki rá a sajtóközlemény.

Felhívják rá a figyelmet, a kkv szektoron belül a társas vállalkozások körében a legnépszerűbbek a digitális megoldások, 66 százalékuk számlázóprogrammal számláz, míg a teljes kkv szektoron belül ez az arány csupán 44 százalék. A felmérés szerint a növekvő népszerűség oka a számlázóprogramok egyszerűségében és biztonságosságában keresendő.

„A kézi számlatömb használata mögött leginkább az a tényező állhat, hogy ezek a vállalkozások még nem tapasztalták meg, hogy mit jelent online számlázni. A különbség nem egyszerűen csak a számla kiállításának módjában van, hanem mindenben, ami azt követően történik. Olyan ez, mint a Holdra szállás: kis lépés a vállalkozónak, de hatalmas lépés az egész vállalkozói szférának. Az online számlázóprogramokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a könyvelés, a bankolás, a dokumentumcsere a partnerekkel vagy akár a NAV-val. Vagyis minden leegyszerűsödik, nemcsak az áfa kiszámolása”

– mondta Kis Ervin Egon, a Számlázz.hu stratégiai tanácsadója.

A számlázóprogramok használatával sok vállalkozás a könyvelői díjat is csökkenteni tudja: a kutatás szerint a katás mikro-, kis- és középvállalkozások fele havi 5-10 ezer forintot, míg a Számlázz.hu katás ügyfeleinek 40%-a havi maximum 5 ezer forintot költ könyvelőre.

számlázás kkv gazdaság vállalkozások
Kapcsolódó cikkek