Cégvilág

Vasútfejlesztést finanszírozna az OTP

A magyar állam visszakozott attól, hogy befektessen a szlovéniai Divaca–Koper vasútvonal kétvágányosításába, de az ország bankpiacára nemrégiben belépő OTP Bank ennek ellenére szívesen hitelezné a beruházási projekt egy részét.

Több projekt finanszírozása mellett organikus növekedéssel bővítené piaci részesedését az SKB Banka, az OTP Bank legfrissebb szerzeménye. A szomszédos ország nemzeti bankjának jóváhagyásáig az OTP nem teszi közzé részletes szlovéniai terveit, annyit azonban elmondott a pénzintézet vezetősége, hogy minimálisan 10 százalékos piaci részesedést terveznek elérni; 2017 végén 6,8 százalékos, tavaly pedig 9 százalékos volt ez az arány.

Fotó: DRI

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Total Slovenia Newsnak azt mondta, hogy az SKB Bankában nem terveznek lényeges szervezeti átalakításokat, elbocsátások sem várhatók. Sőt, vélhetően a bankhálózat nevében sem lesz változás, mivel a Magyarországon közismert OTP brand a balkáni országban kevésbé ismert. Az SKB Bankáért fizetett vételárat továbbra sem árulta el Csányi a szlovéniai újságíróknak, a piaci belépést alapvetően két dologgal indokolta: szerepet játszott benne a földrajzi közelség és a jó eredménykilátások.

A Total Slovenia Newsnak az OTP első embere elmondta: vizsgálják a hitelezési lehetőségeket a Koper–Divaca vasúti pályaszakasz kétvágányosítását célzó projektben.

A 27 kilométeres szakasz tervezett költsége 1,2 milliárd euró, amelyből 250 milliót az Európai Beruházási Bank folyósít, a szlovén állam 522 millió eurót biztosít, egyéb finanszírozók mellett pedig 170 millió eurót kereskedelmi bankok hiteleznek majd, lehetséges, hogy az OTP, illetve az SKB Banka lesz az egyikük.

 

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

OTP SKB Banka
Kapcsolódó cikkek