Cégvilág

Már nem látszik Ferihegyen a Malév-csőd

Az idei első hét hónapban csaknem 9 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte a Budapest Airport Zrt. (BA) a Világgazdaság érdeklődésére. Az adat 7,2 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakával összevetve. A statisztikát érthetőbbé teszi az a párhuzam, hogy ugyanennyi utast a magyar nemzeti légitársaság, a Malév működésének utolsó, 2011-es évének egészében regisztráltak Ferihegyen.

A légi úton közlekedők számával egyidejűleg a repülők fel- és leszállásait vizsgálva is növekedés látszik, igaz, ennek üteme valamivel elmarad az előbbiétől. Januártól júliusig több mint 69 ezer gépmozgást rögzítettek a fővárosi reptéren, ez 5,8 százalékkal haladja meg a 2018-as hasonló adatot. Ez épp csak alatta maradt a 2005 és 2006 első hét hónapjában mért, 72-73 ezer körüli csúcsértékeknek. Azt, hogy az utasszám bővülését nem követi teljes mértékben a járatszám alakulása, a légi közlekedési iparágban a közelmúltban megfigyelhető hatékonyságjavulás magyarázza: a légitársaságok a tíz-tizenöt évvel ezelőtti adottságaikhoz képest jóval magasabb kapacitású repülőgépeket használnak, az ülőhelyeiket pedig 90 százalék fölötti aránnyal értékesítik.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 127 város 147 repülőtere érhető el menetrend szerinti járattal. Ezek között szezonális és egész évben fenntartott destinációk is vannak. A BA úgy kalkulál, hogy az utasszám 2019-ben meghaladja majd a 16 milliót. Ugyanez tavaly 14,9 milliónál állt meg. „Nehéz pontosan becsülni, hiszen az év hátralévő részében is adódhatnak a világban olyan nemzetközi konfliktusok, amelyek hatással lehetnek az olaj árára. Az emiatt közvetett módon bekövetkező repülőjegy-drágulás pedig csökkentheti az utazási kedvet” – írta a repteret üzemeltető társaság.

Szerintük a turizmus és a légi közlekedés látványos élénkülése egyértelműen örömteli trend, mivel ez az egész magyar gazdaságnak előnyös. Azért, hogy Budapest és Magyarország továbbra is vonzó célpont maradjon az idegenforgalomban, valamint az utasok kiszolgálása érdekében a BA széles körű beruházásokat ígér. Erről a cég azt írta, hogy az egyes fejlesztések listája hosszú, és magában foglalja az újonnan megépített infrastruktúrát, a már meglévő modernizálását, mindemellett a szolgáltatási minőségi színvonal emelését. „Ilyen az utasbiztonsági folyosók számának növelése, amely csökkentette a kötelező reptéri eljárások várakozási idejét. A soroknál feltüntetjük a várakozási időt, és információs kollégák segítik a tájékoztatást” – emeltek ki néhány példát.

Budapest 2019 Ferihegy repülőtér Budapest Aiport Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalom
Ezek is érdekelhetik