Cégvilág

Kereset a Volkswagen ellen, négyszázezren írták alá

Polgári peres eljárásra vonatkozó keresetet nyújtottak be a Volkswagen német autógyártó ellen hétfőn, a dokumentumot több mint négyszázezer károsult gépjárműtulajdonos írta alá, ezzel kezdetét veszi a modern kori német járműgyártás legnagyobb jogi ügye.

A dízelbotrány újabb fejezete kezdődik azzal, hogy több mint négyszázezer német autótulajdonos aláírásával kollektív peres eljárást indítottak a Volkswagen ellen a károsanyag-kibocsátási értékek meghamisítása miatt – tudósít a Financial Times. A vállalatnak eddig 30 milliárd dollárjába került, hogy csalt.

Fotó: AFP

A Volkswagen konszern jogi képviselői biztosak abban, hogy a Német Legfelsőbb Bíróság elutasítja majd a kérelmeket, ugyanakkor több évre teszik a procedúra elhúzódását.

2016-ban Detroitban nyújtottak be a mostanihoz hasonló polgári peres eljárásra vonatkozó keresetet.

A VW dízelbotránya úgy került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége 2015 szeptemberében megvádolta a gyártót, hogy a károsanyag-kibocsátási értékeket meghamisító szoftvert telepített dízelüzemű járművek kipufogógáz-tisztító berendezésébe. A VW elismerte a csalást, piaci manipuláció miatt pedig már vádat is emelt a németországi Braunschweig ügyészsége a Volkswagen (VW) vezérigazgatója és felügyelőbizottsági elnöke, valamint egy korábbi vezérigazgatója ellen.

autógyártás Volkswagen dízelbotrány
Kapcsolódó cikkek