Cégvilág

Már pályázható a 3 milliárdos építőipari támogatás

Kiírták az újabb építőipari pályázati csomagot, amire tervező- és mérnökirodák már 5 fő felett is jelentkezhetnek – jelentette be az ITM államtitkára.

Megnyitotta az építőipari vállalkozások technológiaváltását támogató újabb 3 milliárd forintos pályázati keretet az Innovációs és Technológiai Minisztérium – jelentette be György László gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkár szerdán reggel. A legutóbbi pályázatéval megegyező feltételekkel megjelent kiírás egyetlen, de fontos részletben különbözik az előzőektől: a tervezőirodák esetében ugyanis 5 főre csökkentették az elvárt foglalkoztatotti létszám minimumát a mérnök vállalkozások szétaprózottsága miatt, míg a többi építőipari társaság esetében megmaradt a 10 fő feletti, de legfeljebb 250 fős foglalkoztatotti létszám kritériumként.

A hatékonyságnövelést szolgáló beruházások költségének 25-50 százalékára lehet állami támogatást kérni.

A szeptember 25-től október 4-ig meghirdetett jelentkezési határidőt előbb lezárják, ha a pályázatokban szereplő támogatások összege eléri a keret másfélszeresét – jelezte az államtitkár. György László elmondta, mivel cél az is, hogy minél több vállalkozás jusson támogatáshoz, várhatóan a 25 százalékos támogatási intenzitás lesz a jellemző a nyertesek körében. A mikrovállalkozások 8-50 millió forint közötti, a kkv-k 25-400 millió forint közötti összeget kaphatnak.

Fotó: Pixabay

A tervezőirodák esetében kivételesen eltörölt 10 fős alkalmazotti létszám küszöböt a mérnöki munka fontossága, és a modernizáció szükségessége indokolja.

György László úgy fogalmazott, hogy a tervezőmérnök az építésgazdaság lelke, aki pontos tervezéssel gyorsabbá és olcsóbbá teheti a kivitelezést, biztonságosabbá a költségvetéseket, jelentősen hozzájárulva az ágazat hatékonyságának növeléséhez. A XXI. századi digitalizációs megoldásokkal, valós időben együttműködni képes tervezők épületeiben a pótmunka igény bizonyítottan a nulla százalék közelébe csökken, és a kivitelezési határidőket sem lépik túl jellemzően, miként a tervezett költségvetés is sokkal inkább tartható, mint az elavult technológiával készült tervek mentén.

A ma megnyitott új pályázati körben nem csak tervezők jelentkezhetnek továbbra sem – hangzott el. Az igény az ágazatban óriási, a tavaszi 6 milliárd forintos támogatási keretre például 19 milliárd forintnyi kérelem érkezett, hasonló intenzitású érdeklődésre lehet számítani most is. Az eddigi pályázati pénzek hatékony felhasználását mutatja, hogy a tavaly támogatásban részesült cégeknél az egy főre eső árbevétel 44 százalékkal emelkedett, ami az építőipar 23 százalékos teljesítmény növekedését is jóval meghaladva.

Jövőre további 6 milliárd forintos támogatási csomag kiírását tervezi a kormányzat, amely az építésgazdasági vállalkozások technológiaváltását segítő keret összegét az eredetileg tervezett 20 milliárd forintról így már összességében 31 milliárdra emelte

– összegezte György László.

támogatás mérnök építőipar innováció
Kapcsolódó cikkek