Cégvilág

Előremenekül Magyarországon a Bosch

Nagy beruházásokkal, fejlesztésekkel, tovább- és átképzésekkel készül magyarországi gyáraiban a Bosch az autóipar megtorpanására. A gazdaság növekedésének lassulása ellenére a tavalyihoz hasonló árbevételre számít.

A Bosch becslése szerint 2019-ben a gépjárműgyártás globálisan 5 százalékkal esik vissza, így körülbelül 93 millió jármű gördül le a gyártósorokról. Először történik meg a válság óta, hogy két egymást követő évben csökkennek a termelés számai. Az értékek akár a 2016-os szint alá eshetnek – tudta meg a Világgazdaság a Boschtól.

Fotó: MTI / Komka Péter

A német központú vállalat közlése szerint a mobilitási megoldások üzletága az autóipar nehéz helyzete ellenére stabil, és a piaci átlagnál dinamikusabban fejlődik. A gépjárműipari piacon tapasztalható megtorpanás ellenére az üzletágnál az előző évit megközelítő árbevételre számítanak. A vállalat tavaly magyarországi tevékenységének minden területén növekedést ért el, a teljes árbevételét 1317 milliárd forintra növelte, ami 13 százalékos emelkedés az előző évihez képest.

Már az év elején jelezte a Bosch, hogy az idén a globális GDP 2,3 százalékos csökkenésére számít. Ez a visszaesés a vállalat legtöbb piaci szegmensét érinti, de különösen a gépjárműiparban észlelhető. Hogy ezen tényezőknek a magyarországi telephelyeikre milyen konkrét hatásuk lesz, azt még nem lehet teljes bizonyossággal előre jelezni, folyamatosan figyelik a változásokat. A piaci átalakulást a munkaerő vonatkozásában elsősorban át- és továbbképzéssel segítik, és törekednek arra, hogy körültekintő tervezéssel, a munkaerő átcsoportosításával a létszámcsökkentés hosszú távon elkerülhető legyen – közölte lapunkkal a vállalat. A cégcsoport a nemzetközi elbocsátások ellenére idehaza tavaly 1200 új munkahelyet hozott létre, a munkavállalóinak száma majdnem 14 800-ra emelkedett.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek