Cégvilág

Másfél éves projekt ér a végére

Október végén zárul a CORD, azaz Crossing the Bridges with the help of Ambassadors projekt, amely azzal a céllal indult tavaly márciusban, hogy a magyar-szlovák határmenti startupokat, potenciális vállalkozókat – különös tekintettel a női vállalkozókra – és a kkv-kat ösztönözze a határokon átnyúló együttműködésre, üzleti kapcsolatok kialakítására – olvasható a szervezet közleményében.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló projekthez 400 hazai és szlovák cég csatlakozott, akik 17 képzésen, előadáson, illetve B2B üzleti rendezvényen vehettek részt az elmúlt másfél évben. A CORD eredményeiről a Kárpát-medencei gazdasági konferencia keretében számolt be együttműködő partnereivel a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a Millenárison.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség összesen öt szervezettel: magyar részről a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Magyar Női Unióval, valamint szlovák oldalon a Slovak Business Agency-vel, a Komáromi Regionális Tanácsadó és Információs Központtal valamint az Oktatók és Karrier Tanácsadók Szövetségével indította el 2018 márciusában a CORD, azaz Crossing the Bridges with the help of Ambassadors elnevezésű projektet. Az idén októberben záruló CORD az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a magyar és szlovák határmenti startupok, potenciális vállalkozók és kkv-k támogatására jött létre, azzal a céllal, hogy határokon átívelő együttműködésekre és új üzleti kapcsolatok kialakítására ösztönözze a cégeket, emellett pedig javítsa a női vállalkozók lehetőségeit.

Szlovákia a harmadik legnagyobb partnere Magyarországnak, az 14 százalékkal 5,4 milliárd euróra emelkedett 2018-ban.

„A magyar kormány néhány éve jelentős gazdaságfejlesztést indított el a Kárpát-medencében, mert fontosnak tartja azt, hogy piaci viszonyok között, egyenlő partnerségi alapon is segítse a régió gazdaságfejlesztését. A HEPA egyik kiemelt missziója ezen a területen a kkv-k differenciált támogatása, testreszabott exportlehetőségek felkutatása és realizálása, az ehhez szükséges adatbázisok létrehozása és fenntartása, a nemzetközi klaszterekbe való bekapcsolódás, a legjobb gyakorlatok azonosítása és közreadása” – idézik Hendrich Balázst, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatóját.

A CORD 340 ezer eurós keretösszegből valósult meg, amelynek első lépéseként a határmenti régióban elérhető közfinanszírozott szervezetekről, – melyek kkv-kat, startupokat és női vállalkozókat támogatnak, – és az általuk nyújtott szolgáltatásokról készítettek felmérést a konzorcium tagjai, majd megvizsgálták a célcsoport üzletfejlesztési szolgáltatások iránti igényeit és hiányosságait. A kapott adatok kielemzése után egy-egy nemzeti riport és egy tanulmány készült, amely egyértelműen rávilágított arra, hogy az érintett cégek jelentős része nem ismeri, milyen vállalkozásfejlesztő lehetőségek állnak rendelkezésükre. Ennek tükrében állította össze a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség projektpartnereivel a másfél éves programot, és hozott létre olyan felületeket, amelyek a vállalkozók tájékozódását segítik. A CORD keretében kiadvány, videósorozat és honlap is készült, amelyek a releváns üzletfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó közfinanszírozott szervezeteket és intézményeket gyűjtik össze Magyarországon és Szlovákiában, egyúttal segítséget nyújtanak a két országban céget alapító vállalkozóknak.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A CORD részeként Követi Programot is hirdettek a szervezők, amely keretében a három legsikeresebb magyar és szlovák cégvezető saját tapasztalataikat megosztva népszerűsítette a partnerszervezetek programjait. A projekt másfél éve alatt számos workshopot rendeztek a szervezők, amely során szó esett exportról, külpiaci lehetőségekről, vállalatfejlesztésről, marketingről, HR-feladatokról, valamint a női vállalkozók lehetőségeiről is. Emellett B2B találkozókra is sor került, ahol üzleti kapcsolatokat alakíthattak ki a vállalkozók – áll a HEPA közleményében.

„Örömünkre szolgál, hogy a CORD projekt több mint négyszáz aktív szakmai résztvevője tizenhét esemény révén hetvenezer érdeklődő számára tette elérhetővé a magyar és a szlovák üzletfejlesztési lehetőségek, vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó információk körét. Szeretném, ha a jövőben ez az intenzív határ menti együttműködés tovább erősödne. Éppen ezért még az idei évben élére áll a HEPA a további lehetőségek felkutatásában és a pályázati források megfelelő allokálásában” – közölte Hendrich Balázs.

HEPA kkv CORD
Kapcsolódó cikkek