Cégvilág

Robbantott a szakszervezet: bérfeszültség a vasutasoknál

A szakszervezet közleményben támadta meg a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-t, miután az szerintük visszaállítaná a hároméves béremelések lejárta után munkavállalóinak fizetését a három évvel ezelőtti szintre. A vállalat ezt tagadja, és értetlenül áll a szakszervezet állításai előtt.

Megdöbbentően sajátosan értelmezték a hároméves béremelést a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél, aminek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését.

A cégnél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe

– tájékoztatott kedden reggel a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Közleményükben azt írták: a vállalat eljárása nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kérik a béremelés végrehajtásának értelmezését. Hozzátették, az ügy tisztázása érdekében a szakszervezet arra a kérdésre is választ vár a minisztertől, hogy az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a kormány a szükséges forrásokat.

Fotó: MTI/Bugány János

„A Vasutasok Szakszervezetével írásban és szóban is egyeztettünk annak érdekében, hogy megértessük, cégünk fedezet nélküli kötelezettségvállalást nem tud vállalni. A bérfejlesztés kormánydöntésen alapszik, nem a társaság által kitermelt többletforráson” – közölte a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. lapunkkal. Hozzátették, a szakszervezettel folytatott megbeszéléseiken elhangzott, hogy a VSZ állásfoglalást fog kérni a minisztériumtól, amiben rákérdeznek, hogy az állam

tudja-e tartósan biztosítani az egymást követő években egymásra épülő, beépített béremelésekkel kapcsolatos támogatását.

A cég kifejtette, hogy értetlenül állnak a VSZ mostani lépése előtt. „Más tartalmú állásfoglalás iránti kérelmet küldtek a minisztériumnak, ráadásul ezután a sajtóhoz fordultak, meg sem várva a tárca válaszát” – mondták. A vállalat egyúttal hangsúlyozta, hogy a dolgozói bérek nem kerülnek vissza a 2017-es szintre, miután a jövő évi költségvetés fedezetet nyújt arra, hogy az esedékes béremelések a korábbi béremelésekre épüljenek rá.

Ezt a cég a 2020-ra vonatkozó üzleti tervében is figyelembe vette, így az tartalmazza a 2019-es bértámogatás összegét.

A VG.hu megkereste az ügyben az Emmit is, ahonnan megtudtuk: nem tudnak a szakszervezet megkeresésről, emellett értetlenségüknek adtak hangot, hogy őket keresik az ügyben, hiszen ebben nem ők, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illetékes.

vasutasok béremelés feszültség
Kapcsolódó cikkek