Cégvilág

Atomreaktorokban látják a jövőt

Az angol óriásvállalat számításai szerint jelentősen csökkentené a környezeti terhelést és a cég költségeit, ha atomenergia segítségével állítanák elő az áramot.

A brit gazdaság egyik ékkövének számító Rolls-Royce vezérigazgatója, Warren East sokak számára meglepő kijelentést tett a napokban. A luxusautóiról híres cég vezetője egy londoni konferencián osztotta meg nézeteit, amelyek szerint az atomenergiát hívnák segítségül költségeik minimalizálására és a környezet védelmére – olvasható a Bloomberg hasábjain. Warren East meglátása szerint az atomenergia használatával jelentős összegeket megspórolhatna a vállalat, emellett a környezetet is kevésbé terhelnék, ha ily módon állítanának elő áramot az üzemeikben. Az üzletembernek már határozott elképzelései vannak a jövőt illetően: a gyártósoraikon azt a technikát alkalmaznák a hidrogén előállításához szükséges áram előteremtéséhez, amelyet az atomenergiával meghajtott tengeralattjárók működtetéséhez is használnak.

Fotó: Christopher Furlong/Getty Images

Elképzelései szerint tizenhat minireaktort építenének, amelyeket akár kamionnal is lehetne szállítani egyik üzemből a másikba. Továbbá – a tervek szerint – a vállalat az atomenergia segítségével bioüzemanyagokat állítana elő repülők számára, a Rolls-Royce mérnökei ugyanis úgy vélik, hogy csak pár évtized múlva fognak elterjedni az elektromos megoldások a repülés világában, így megéri belefogni a nagyszabású tervek megvalósításába. Az óriásvállalat már jelezte, hogy szívesen együttműködne alternatív energiákkal foglalkozó startupokkal és petrolkémiai szakemberekkel.

A Rolls-Royce kalkulációi szerint a reaktorok akár 30 százalékkal is csökkenthetnék a vállalat kiadásait, ám a legyártásuk és az üzembe helyezésük elég költséges, így mindenképpen hosszú távú befektetésről van szó.

A cég előzetes kalkulációiból kiderül, hogy egy minireaktor megépítése nem kevesebb mint 1,8 milliárd fontba kerülne a vállalatnak. A felmerülő költségek ellenére Warren East annyira komolyan gondolja az atomenergia használatát, hogy már fejlesztené is az eddig ismert technológiát.

A környezet védelme sem utolsó szempont Európa legnagyobb, sugárhajtású motorokat gyártó vállalatánál: a britek úgy látják, hogy az atomenergia az egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás az áram előállítására, mivel karbonsemleges. A Rolls-Royce-nak azonban szembe kell néznie az Egyesült Királyságban hatályos törvényekkel, a szigeteken ugyanis elég szigorú az atomenergia-szabályozás, és sokan aggódnak az atomhulladék nem megfelelő kezelése és a sugárzás miatt, nem is beszélve a múlt nagyobb atombaleseteiről, mint amilyen Japánban és a Szovjetunióban történt.

Rolls-Royce atomenergia autógyár
Kapcsolódó cikkek