Cégvilág

Sínen a gázbiztonság

Közel tele vannak a hazai gáztárolók: az egész ország szükséglete 126 napig, kizárólag a lakosságé 263 napig elégíthető ki belőle – ismertette Kaderják Péter energetikáért felelős államtitkár.

Nagy gázbiztonsággal futunk neki 2020-nak – közölte újságírókkal Kaderják Péter energetikáért felelős államtitkár az ország gázellátási helyzetének ismertetésekor. A földalatti tárolók jelenlegi töltöttsége 98,5 százalékos, de néhány hete már álltak 100 százalékon is, amire még nem volt példa. A készletezett gáz mennyisége az 1,45 milliárd köbméter biztonsági tartalékkal együtt 6,3 milliárd köbméter, ennyiből az ország egészének szükségletei 126 napig, a lakosságé pedig 263 napig elégíthetők ki.

A magyarországi tárolókra számíthat Szerbia és Bosznia is, amelyek jelenleg kizárólag Magyarországon keresztül jutnak vezetékes gázhoz, de Magyarország 2012-ben ki tudta segíteni Horvátországot is az előbbi kettő mellett.

A hazai tárolók magas töltöttsége azért fontos, mert – mint az államtitkár ismertette – a kormány által beazonosított, esetleges ellátási kockázatok közül az Ukrajna felőli esetleges elakadása volt a legnagyobb, erre pedig a tárolók teljes feltöltésével lehetett felkészülni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Igaz, hogy a napokban született egy orosz-ukrán megállapodás az Ukrajnán keresztüli szállítás jövő évi folytatásáról, de még számos kérdést, például a tranzitidíj mértékét nyitva hagyták. Erről várhatóan december 29-én egyeztetnek

– válaszolt a Világgazdaság azon kérdésére Kaderják Péter, hogy az orosz-ukrán megállapodás fényében nincs-e fölöslegesen sok gáz az ország tárolóiban. (A készletből 850 millió köbméter az orosz Gazpromé.)

Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy az egyébként is rendelkezésre álló, nagy kapacitású, Ukrajna felőli importvezeték használata a leginkább kézenfekvő.

(Részletek a hétfői Világgazdaságban.)

gázbiztonság Ukrajna gáztározó gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek