Cégvilág

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió KWh villamos energiát  a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Lomonoszov Akadémikus nevét viselő úszó atomerőművet, amely az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom kötelékében működik, 2019. december 19-én kapcsolták rá az addig a Csaunszki hőerőmű és a Bilibiniói Atomerőmű által táplált csukcsföldi villamosenergia-hálózatra. Ettől az időponttól az úszó atomerőmű folyamatosan működött és

2020. január 23-ig megtermelte az első tízmillió KWh villamos energiát.

A jelenleg próbaüzemben termelő úszó atomerőmű az Oroszország távol-keleti részén fekvő Csukcs Autonóm Körzet térségében a villamosenergia-igény egyötödét biztosítja, a későbbiekben pedig Csukcsföld egészét el fogja látni elektromos energiával. Ennek köszönhetően nemcsak Pevek, hanem az egész régió megbízható energiaforrásává válik majd.

Fotó: Rosatom

Vitalij Trutnyev, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója az első 10 millió kilowattóra megtermelése alkalmából elmondta:

Az úszó atomerőmű a jövőben az arany, a réz és a térség más ásványi kincseinek kitermelésével foglalkozó vállalkozások fejlesztését segíti azzal, hogy biztosítja számukra a villamosenergia-ellátást. Ezenkívül az úszó atomerőmű az északi-tengeri útvonal megbízható láncszemévé válik.

Szavai szerint a 2020-as év legfontosabb feladata az úszó atomerőmű kereskedelmi üzembe helyezése.

Roszatom úszó atomerőmű
Kapcsolódó cikkek