Cégvilág

Globálisan forradalmasítja a Turbine a gyógyszerkutatást

A szimulációs technológiára épülő magyar biotech cég újításával évekkel rövidíthetik le a gyógyszerkutatást, és milliárdokkal tehetik olcsóbbá.

A Global Startup Awards kiemelkedő magyar sikert hozott, a hazai alapítású Tubine AI nyerte el a Közép-Euró­pa Startupja címet. A versenyt, amelyen negyven ország startupjai indultak, a kínai Csangsában rendezték meg decemberben. Nagy Szabolcs, a Turbine ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: minden megnyert díjra nagyon büszke, de az igazi sikernek azt érzi, hogy gyógyszeripari háttér nélkül a világ tíz legnagyobb gyógyszercégéből hárommal építettek sikeres üzleti kapcsolatot, és bebizonyították a technológiájuk hasznosságát. Egy olyan ötvenfős kutatás-fejlesztés fókuszú vállalkozást hoztak létre, amely képes Magyarországon tartani olyan tehetségeket, akik a biológia, a számítástechnika és az adattudományok területén képzelik el a jövőjüket.

A Turbine a világ legelső, szimuláción alapuló gyógyszerkutató vállalata. A gyógyszerkutatás hagyományosan nagyon hosszadalmas, számos buktatóval tarkított folyamat. Egyetlen gyógyszer kifejlesztése átlagosan tíz-tizenkét évbe telik. Mivel csak körülbelül minden századik megtervezett hatóanyagból és minden tizedik klinikai tesztekig eljutó molekulából lesz gyógyszer, a sikeres gyógyszerre jutó fejlesztési költség hatalmas, több mint 2,5 milliárd dollár, hozzávetőleg 775 milliárd forint. A Turbine-ban egy szimulált emberi sejtet építenek, amelyen kísérletek milliárdjait tudják futtatni virtuálisan. Így még azelőtt megismerhetik egy gyógyszer várható hatását, hogy betegeken végeznének évekig tartó és dollármilliókba kerülő kísérleteket. Az alapítók célja, hogy a szimulált sejtjük segítségével egy a mostaninál racionálisabb, szimulációk által vezérelt döntések sorozatából álló gyógyszerfejlesztési folyamat megszületéséhez járuljanak hozzá.

A Turbine története több mint négy éve kezdődött, 2016-ban több mint négyszáz jelentkező közül került be a legnagyobb német gyógyszergyár, a Bayer startup­programjába. Azóta több mint tíz közös projekten dolgoztak a magyar startup alapítói Európa és az Egyesült Államok legnagyobb gyógyszercégeivel. Két évvel ezelőtt azonban jött a kijózanító felismerés. „Számos tudományos siker után 2018 végén rádöbbentünk, hogy üzletileg egyszerűen nem lehetünk elég sikeresek, ha csupán technológiai szolgáltató maradunk. Beszállítóként ugyanis túlságosan távol voltunk az igazán fontos döntésektől. Hiába gondoltuk mi és a velünk kapcsolatban álló kutatók, hogy valamely predikciónk különösen izgalmas, egy mamutcég döntéshozatali folyamata sokszor túlzottan kockázatkerülő ahhoz, hogy igazán új irányokba vigyen el egy-egy, addigra már sok százmillió eurós gyógyszerfejlesztési programot” – magyarázta Nagy Szabolcs. Ez a felismerés vezetett oda, hogy maguk építenek egy racionális, hatékony és gyors biotech céget a szimulációs technológiájukra alapozva. Így már a saját gyógyszereik kifejlesztésére fókuszálnak, a nagy gyógyszercégekkel pedig azon dolgoznak majd együtt, hogy egy-egy radikálisan új képességet fejlesszenek ki, valamint hogy emberi vizsgálatokban bizonyíthassanak a gyógyszereik. A kezdeti eredmények biztatók, mindössze néhány hét alatt sikerült felfedezniük egy olyan potenciális gyógyszercélpontot, ami hagyományos módszerekkel évekbe telne, és eddig nem ismert, pozitív hatással lehet egy bizonyos rákos betegségben szenvedőkre. Az elmúlt időszakban hazai rákkutatókkal közösen bizonyosodtak meg arról, hogy a hatás nemcsak a virtuális szimulációkban, hanem laborban is jelentkezik. A startup az első,

3 millió eurós befektetési körét tavaly nyáron zárta, idén további kockázati tőkét terveznek bevonni a cégbe, és öt további gyógyszerkutatási projekt indítását tervezik.

Ezek is érdekelhetik