Cégvilág

Globálisan forradalmasítja a Turbine a gyógyszerkutatást

A szimulációs technológiára épülő magyar biotech cég újításával évekkel rövidíthetik le a gyógyszerkutatást, és milliárdokkal tehetik olcsóbbá.

A Global Startup Awards kiemelkedő magyar sikert hozott, a hazai alapítású Tubine AI nyerte el a Közép-Euró­pa Startupja címet. A versenyt, amelyen negyven ország startupjai indultak, a kínai Csangsában rendezték meg decemberben. Nagy Szabolcs, a Turbine ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: minden megnyert díjra nagyon büszke, de az igazi sikernek azt érzi, hogy gyógyszeripari háttér nélkül a világ tíz legnagyobb gyógyszercégéből hárommal építettek sikeres üzleti kapcsolatot, és bebizonyították a technológiájuk hasznosságát. Egy olyan ötvenfős kutatás-fejlesztés fókuszú vállalkozást hoztak létre, amely képes Magyarországon tartani olyan tehetségeket, akik a biológia, a számítástechnika és az adattudományok területén képzelik el a jövőjüket.

Fotó: Zoltai András

A Turbine a világ legelső, szimuláción alapuló gyógyszerkutató vállalata. A gyógyszerkutatás hagyományosan nagyon hosszadalmas, számos buktatóval tarkított folyamat. Egyetlen gyógyszer kifejlesztése átlagosan tíz-tizenkét évbe telik. Mivel csak körülbelül minden századik megtervezett hatóanyagból és minden tizedik klinikai tesztekig eljutó molekulából lesz gyógyszer, a sikeres gyógyszerre jutó fejlesztési költség hatalmas, több mint 2,5 milliárd dollár, hozzávetőleg 775 milliárd forint. A Turbine-ban egy szimulált emberi sejtet építenek, amelyen kísérletek milliárdjait tudják futtatni virtuálisan. Így még azelőtt megismerhetik egy gyógyszer várható hatását, hogy betegeken végeznének évekig tartó és dollármilliókba kerülő kísérleteket. Az alapítók célja, hogy a szimulált sejtjük segítségével egy a mostaninál racionálisabb, szimulációk által vezérelt döntések sorozatából álló gyógyszerfejlesztési folyamat megszületéséhez járuljanak hozzá.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvasható

startup Turbine biotech
Kapcsolódó cikkek