Cégvilág

Japán járműipari cégóriás a láthatáron

Magyarországon indíthat beruházást a Murakami csoport. Az autóipari beszállító január közepén hazai leánycéget alapított.

Heteken belül bejelenthetik a Murakami Corporation magyarországi beruházását – értesült a Világgazdaság. A japán csoport a világ élvonalában van a személyautó-visszapillantók gyártásában, szállít kamerát a járműiparnak, továbbá épület- és bútorüveget is készít. Honlapja szerint a többi között Thaiföldön, Kínában, Mexikóban és az Egyesült Államokban is van érdekeltsége, Németországban 2017-ben hozott létre leányvállalatot.

A 2019-ben záródó gazdasági évben árbevétele megközelítette a 74 milliárd jent, ez bő 2 százalékkal több, mint a 2018-as volt.

A magyarországi hírét a Világgazdaságnak nem erősítette meg a társaság kézbesítési megbízottjaként megjelölt Explico Zrt., amelyet 2011-ben alapított üzlettársával Perlaki Szabolcs. A cég vezérigazgatója lapunk megkeresésére írásban azt közölte, hogy érdeklődésünk nyomán a Murakami illetékesei azt válaszolták, hogy mivel hivatalosan még nem döntöttek a beruházásról, egyelőre nem szeretnének nyilatkozni. Az is kiderült, hogy a befektetés megvalósulásán a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) is dolgozik. Érdeklődésünkre jelezték, hogy egyeztetnek az érintettekkel. Későbbre ígértek tájékoztatást.

Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

A Murakami érkezését azonban leginkább az a fejlemény támasztja alá, hogy január 14-én a Murakami Corporation egyedüli tagként magyarországi céget alapított Murakami Manufacturing Hungary Kft. néven.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

visszapillantó tükör Murakami Magyarország Japán befektetés
Kapcsolódó cikkek